МЗС: Іран з пʼятої спроби передав Україні технічний звіт про причини катастрофи літака МАУ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Іран ввечері 31 грудня, з п’ятої спроби, передав Україні проєкт технічного звіту про причини катастрофи літака МАУ під Тегераном. Далі його має затвердити Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO). Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін у коментарі «Суспільному».

Він зазначив, що зараз усі компетентні органи ретельно вивчають проєкт. Україна має 60 днів на те, щоб внести до звіту зауваження та пропозиції, після чого Іран матиме ще місяць на його доопрацювання. Звіт оприлюднять лише після того, як його затвердить рада Міжнародної організації цивільної авіації.

«Зарано коментувати звіт. Є факт його отримання, далі аналіз покаже, наскільки він нас задовільняє з точки зору обʼєктивності та неупередженості», — додав Єнін.

Про факт передачі звіту повідомляла також іранська сторона. «Склали попередній звіт щодо обставин катастрофи, а його остаточний варіант затверджено і передано всім відповідним сторонам», — сказав посол Ірану в Україні Манучехр Мораді.

  • 8 січня 2020 року у столиці Ірану після зльоту двома ракетами ППО був збитий пасажирський рейс МАУ PS752. Усі 176 осіб на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Розвідки США та країн Євросоюзу ще 9 січня повідомляли, що у трагедії винні військові. Українська влада заявила про відповідальність Ірану 11 січня.
  • У Міністерстві оборони Ірану вважають відповідальним за трагедію оператора ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без дозволу». Комплекс ППО «забули» переналаштувати після переміщення, тому він помилково визначив літак як ціль.
  • У листопаді заступник генерального прокурора України заявив, що Іран розслідує катастрофу як ненавмисне вбивство, а винні можуть отримати не більше трьох років вʼязниці. Він додав, що Іран ігнорує запити України та не показує повні результати слідства.
  • 30 грудня стало відомо, що Іран виплатить сімʼям жертв катастрофи по $150 тисяч. Виплати обіцяє здійснити в найкоротші терміни. У МЗС України на це заявили, що розмір компенсацій треба визначати на переговорах.