Глава МОЗ Степанов: Наступного тижня в Україні розпочнеться вакцинація

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Глава МОЗ Степанов: Наступного тижня в Україні розпочнеться вакцинація

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

В Україні наступного тижня починається вакцинація від коронавірусу, хоча поки держава не зареєструвала жоден з препаратів. Про це міністр охорони здоровʼя Максим Степанов розповів на брифінгу.

29 січня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, завдяки якому Україна зможе масово використовувати вакцини. Документ дозволить уряду реєструвати вакцини за наявності даних про успішні доклінічні випробування і дозволу на екстрене використання, якщо його надали компетентні органи США, Канади, Китаю, Великої Британії та Європейського Союзу і Всесвітня організація охорони здоровʼя, відповідно до законодавства країни. Ідеться про вакцини від Pfizer/BioNTech, Sinovac Biotech, Moderna, Sinopharm і AstraZeneca.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що за планом щеплення від коронавірусу почнуть робити з 15 лютого. Україна за COVAX у лютому отримає 117 тисяч доз вакцини Pfizer/BioNTech та 2,2 мільйона доз від компанії AstraZeneca. Також МОЗ направить запит на додаткову партію препарату від Pfizer.

Окрім цього, Україна уклала контракт на 1,9 мільйона доз китайської вакцини Sinovac. Вона перебуває на фінальному етапі клінічних досліджень і може бути зареєстрована найближчим часом. За різними даними, її ефективність становить від 50 до 97%, але офіційні результати компанія ще не оприлюднила.

Також у січні стало відомо, що Україна отримає 12 мільйонів доз вакцини від AstraZeneca і Novavax (середня ефективність 89,3%). Проте невідомо, чи цю вакцину країна придбала власним коштом, чи це допомога від партнерів.

Нагадаємо, 8 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що планує вакцинуватися від коронавірусу разом із військовослужбовцями, коли українські медики отримають вакцину. Тоді ж він зазначив, що Україна домовилась про постачання чотирьох препаратів: Pfizer, Sinovac, AstraZeneсa і Novavах. Першими вакцину отримають медики, військові та нацгвардійці.

  • Національний план вакцинації від COVID-19 передбачає, що всім українцям зроблять щеплення за державний кошт. Цей план складається з пʼяти етапів. На останньому вакцинують усіх, хто не потрапляє до груп ризику.