Штат Джорджія почав розслідування проти Трампа через його вимогу «знайти» голоси для перемоги на виборах

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Штат Джорджія почав розслідування проти Трампа через його вимогу «знайти» голоси для перемоги на виборах

tiburi / Pixabay

Канцелярія державного секретаря штату Джорджія почала розслідування щодо спроб колишнього президента США Дональда Трампа скасувати результати виборів 2020 року у штаті. Це може призвести до кримінального розслідування з боку влади штату. Про це повідомляє Reuters.

Держсекретар Бред Раффенспергер зіткнувся із закликами почати розслідування після того, як 2 січня під час телефонної розмови з Трампом зафіксували тиск на Раффенспергера. Тоді президент закликав його «знайти» достатньо голосів, щоб скасувати його поразку у Джорджії — 11 780 голосів. Саме це число було необхідне Трампу для перемоги у штаті.

«Офіс держсекретаря розслідує отримані скарги. Будь-які подальші юридичні зусилля будуть залишені на розсуд генерального прокурора», — сказав представник офісу Раффенспергера, назвавши розслідування «встановленням фактів».

Юристи кажуть, що телефонні дзвінки Трампа могли порушити як мінімум три кримінальні закони про вибори у штаті: змова з метою здійснення фальсифікації виборів, злочинне підбурювання до фальсифікації виборів і навмисне втручання у виконання виборчих обовʼязків. Порушення караються штрафом або позбавленням волі.

Після завершення розслідування держсекретар штату напише звіт і передасть його виборчій комісії штату. Потім правління вирішить, чи треба передавати справу генеральному прокурору штату або місцевому окружному прокурору.

Скаргу подав професор права Університету Джорджа Вашингтона Джон Банцаф. У коментарі Reuters він уточнив, що це його четверта скарга на адресу влади штату після дзвінка Трампа 2 січня.

Джейсон Міллер (радник Трампа) сказав: «У запланованій розмові між президентом Трампом, держсекретарем Раффенспергером і юристами з обох сторін не було нічого неправильного або небажаного. Якщо Раффенспергер не хотів, щоб йому дзвонили з приводу виборів, йому не слід було балотуватися на пост держсекретаря».

6 січня — у день заворушень у Капітолії — Трамп хвалився цим закликом у промові перед прихильниками. Крім того, два депутати-демократи в Палаті представників США Кетлін Райс і Тед Лью звернулися 4 січня до Федерального бюро розслідувань з проханням провести кримінальне розслідування через цей дзвінок.

Джорджія була одним з декількох штатів, де адвокати Трампа безуспішно подавали позови, щоб оскаржити результати. Трамп протягом декількох місяців після виборів стверджував, що він переміг у Джорджії, попри численні перерахунки голосів, що показують, що Джо Байден виграв штат з невеликим відривом.