Посли G7 зустрілись із Зеленським — привітали прогрес у реформі СБУ й заявили, що треба боротися з дезінформацією

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Посли G7 зустрілись із Зеленським — привітали прогрес у реформі СБУ й заявили, що треба боротися з дезінформацією

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Посли країн «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія та Японія) провели першу у 2021 році зустріч із президентом України Володимиром Зеленським — привітали початковий прогрес у питанні реформи СБУ й заявили, що треба боротися з дезінформацією у медіа. Про це вони повідомили у Twitter.

Нагадаємо, 28 січня Верховна Рада проголосувала за створення Бюро економічної безпеки. Раніше ці повноваження були в СБУ. Новий орган займатиметься правопорушеннями, що «посягають на функціонування економіки держави». Відтак в Україні ліквідують податкову міліцію, економічнi підрозділи СБУ та Нацполіції — замість цього буде БЕБ. Його діяльність координуватиме Кабінет міністрів.

Окрім цього, вони підкреслили необхідність судової реформи, включно з одночасною реформою Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Також вони висловили занепокоєння нещодавніми законодавчими ініціативами (законопроєкти 3711, 4229), що не забезпечать якісних та чесних суддів.

Посли погодились, що існує потреба боротися з дезінформацією в рамках свободи та плюралізму медіа. Так вони відреагували на заборону в Україні телеканалів з пулу Віктора Медведчука — «112 Україна», NewsOne та ZIK.