Рада попередньо підтримала створення Бюро економічної безпеки. Воно замінить податкову міліцію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рада попередньо підтримала створення Бюро економічної безпеки. Воно замінить податкову міліцію

«Бабель»

Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про створення Бюро економічної безпеки.

Законопроєкт підтримали 245 народних депутатів.

Документ передбачає ліквідацію податкової міліції, а також оптимізацію органів, які борються з економічними злочинами. Крім того, законопроєкт визначає принципи, засади структури та діяльності Бюро економічної безпеки. Основною задачею Бюро стане запобігання, попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, повʼязаних з фінансово-економічною сферою.

При цьому, Верховна Рада доручила комітету з питань фінансів, податкової та митної політики доопрацювати цей законопроєкт. Зокрема, згідно з текстом, новий орган підпорядковуватиметься президенту, що, за словами голови фінансового комітету Данила Гетманцева, суперечить Конституції. У зміненому тексті Бюро планують підпорядкувати Кабінету міністрів.

Разом з тим, як повідомляє «Еспресо», нардепка від «Європейської солідарності» Ніна Южаніна розкритикувала цей проєкт закону. «Норми не тільки не стали кращими, вони змінилися в гіршу сторону, тому що не розуміння ними, як розділити функціонал, підслідність, як упорядкувати між всіма правоохоронними органами розслідування економічних злочинів в одній структурі. Не розуміють люди, і тому написали тільки рамковий законопроєкт, щоб оголосити, що ми створюємо один-єдиний орган замість всіх чотирьох існуючих», — сказала Южаніна.

За її словами, необхідно було робити виважений закон, який би дав можливості упорядкувати через підслідність роботу правоохоронної системи з розслідуванням економічних кримінальних злочинів. Водночас вона додала, що для цього окремим законом також мають бути ухвалені зміни в Кримінальний та Кримінальний процесуальний кодекси.

  • У жовтні минулого року Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт про створення Бюро фінансових розслідувань. За це проголосували 270 депутатів. У січні 2020 року парламент відхилив цей законопроєкт.