Комітет Ради рекомендував ухвалити за основу законопроєкт Зеленського про судову реформу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Комітет Ради рекомендував ухвалити за основу законопроєкт Зеленського про судову реформу

Пресслужба президента України

Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя рекомендував парламенту ухвалити президентський законопроєкт № 3711 щодо судової реформи за основу в першому читанні, а рекомендації Венеціанської комісії врахувати до другого читання. Про це повідомив глава Комітету Андрій Костін у коментарі Інтерфакс-Україна.

За його словами, на Комітеті за рішення проголосували 12 членів, і всі вони представники «Слуги народу». Він назвав це «твердою позицією» фракції відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

Костін задекларував готовність врахувати всі рекомендації Венеціанської комісії у вигляді правок до законопроєкту між першим і другим читанням. Зокрема, планують врахувати рекомендації щодо балансу повноважень Вищої ради правосуддя (ВРП) і ВККС.

«Ми готові, як більшість у профільному комітеті, підтримати інституційну автономію ВККС. Саме на цьому наголошує Венеціанська комісія. Ми готові виправити норму про те, так би мовити, коло міжнародних організацій, які будуть давати своїх експертів у конкурсну комісію з відбору нової ВККС, як це рекомендовано комісією», — зазначив він.

За словами депутата, якщо раніше комісія у своїх висновках направляла Раду до того, щоб «компетенція ВККС поступово передавалася до ВРП», то зараз чітко підтвердила, що з урахуванням сьогоднішньої ситуації в Україні повинна бути окрема Вища кваліфікаційна комісія суддів.

  • Нагадаємо, президентський законопроєкт про зміни до законів щодо судової системи внесли до парламенту наприкінці червня, щоб розморозити роботу ВККС. Його розробив заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов. Прийняти закон до літніх канікул депутати не встигли. 23 липня, щоб прискорити процес, Євросоюз включив пункт про створення ВККС до тексту меморандуму з Україною. Якщо команда президента виконає всі вимоги, Київ отримає €1,2 мільярда.
  • Венеціанська комісія винесла свою оцінку президентському законопроєкту. Загалом вона оцінила документ позитивно, але запропонувала дуже багато змін.
  • Співрозмовники «Бабеля» прогнозували, що за найоптимістичнішим сценарієм ВККС запрацює і зможе обирати нових суддів не раніше березня 2021 року.