Зеленський вніс до парламенту проєкт закону про судову реформу. Текст документа

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду законопроєкт про зміни до законів щодо судової системи.

Законопроєкт про судоустрій і статус суддів № 3711 зареєстрували в Раді 22 червня.

Документ також передбачає внесення змін і доповнень у деякі закони щодо діяльності Верховного суду і органів управління.

У пояснювальній записці зазначено, що ухвалення відповідного закону забезпечить виконання рішень Конституційного суду (КСУ), який раніше визнав неконституційними низку положень ухваленої судової реформи, і дозволить сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів, на яку покладаються функції з відбору й оцінки суддів. «Метою законопроєкту є приведення положень законодавства у відповідність до рішень КСУ», — вказано у записці.

Проєкт закону передбачає, що судді Верховного суду підлягають оцінюванню протягом одного року, а особливості порядку та методології оцінки суддів затверджує Вища рада правосуддя за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Законопроєктом визначається порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Новий її склад (16 членів) буде призначений Вищою радою правосуддя (ВРП) шляхом відкритого конкурсу, у якому зможуть брати участь юристи. Відбір буде здійснювати конкурсна комісія з представників суддівського корпусу та міжнародних експертів.

Пропонується, щоб до складу комісії входили три людини з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів, і три людини — з числа міжнародних експертів, визначених ВРП на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій.

«Проєктом передбачається, що у випадку, якщо субʼєкти формування конкурсної комісії у визначений законом строк не запропонують кандидатури до складу цієї комісії, то такі кандидатури запропонує уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Також встановлюються чіткі строки внесення пропозицій щодо кандидатур до складу конкурсної комісії», — йдеться в записці.

Законопроєкт також пропонує виключити статтю закону «Про Вищу раду правосуддя» щодо створення та діяльності Комісії з питань доброчесності та етики, яка повинна перевіряти членів ВРП. Крім цього, законопроєктом пропонується виключити положення про встановлення максимальної кількості суддів Верховного суду та замість цього встановити загальне правило для визначення кількості суддів у суді, за яким ця функція покладається на ВРП за поданням Держсудової адміністрації.

  • У жовтні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон про «судову реформу» Зеленського. Документ скорочує кількість суддів Верховного суду з 200 до 100 осіб. Також Рада розпустила чинний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і скоротила кількість її членів з 16 до 12.
  • На початку листопада 2019 року Зеленський підписав закон про судову реформу, а вже в березні Конституційний суд визнав незаконним ряд положень судової реформи, ініційованої президентом.