Венеціанська комісія позитивно оцінила судову реформу Зеленського, але з багатьма застереженнями. У Раді обіцяють дослухатися

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Венеціанська комісія винесла свою оцінку президентському законопроєкту № 3711 щодо судової реформи у країні. Загалом вона оцінила документ позитивно, але запропонувала дуже багато змін.

Відповідну оцінку комісія розмістила на своєму сайті ще 9 жовтня.

У комісії зазначають, що постали перед дилемою: з одного боку — законопроєкт потрібен негайно, щоб розблокувати роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, оскільки неможливо призначити суддів на понад дві тисячі вакансій. Однак документ містить і певні недоліки.

«Законопроект № 3711 — це лише перший крок у правильному напрямку. Законопроект № 3711, за словами його розробників в Офісі президента, носить обмежений характер і покликаний врегулювати тільки нагальні питання. Ширша реформа судової системи має бути передбачена окремим законодавством, зокрема для виконання недавніх зобовʼязань України перед Європейським Союзом і Міжнародним валютним фондом», — пояснили там.

Згідно з пропозиціями Венеціанської комісії, вплив Вищої ради правосуддя на Вищу кваліфікаційну комісію суддів має бути обмежений, а саму ВККС обов’язково мають обирати із залученням міжнародних експертів. Окремо у комісії наголосили й на необхідності перезавантаження самої ВРП.

Також у комісії підтримали пропозицію скасувати скорочення суддів Верховного суду. Натомість суддів колишнього ВСУ, які подавали до суду та виграли, пропонують взяти назад на роботу після перевірки на доброчесність.

У Раді вже зазначили, що планують дослухатися до пропозицій Венеціанської комісії та внести зміни до законопроєкту. Зокрема, перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук і голова комітету з питань правової політики Андрій Костін взяли участь в онлайн-засіданні комісії 12 жовтня.

«Надані Венеціанською комісією висновки мають бути враховані в остаточній редакції законопроєкту», — заявив Стефанчук.

Також про підтримку пропозицій комісії заявила нардеп і представниця парламенту в Конституційному суді Ольга Совгиря. Вона також є головою підкомітету з питань політичної реформи та конституційного права.

«У Венеційській комісії сказали про те, що участь міжнародників у цих процедурах відбору мусить бути максимально подібною до тих процедур, які були застосовані при формуванні Вищого антикорупційного суду. По-друге, вони зазначили, що на їхню думку, той перелік міжнародників, які можуть брати участь у доборі членів ВККС, є дещо зашироким. І вони пропонують його звузити до переліку тих міжнародних організацій, з якими Україна традиційно співпрацює у сфері судової реформи», — пояснила вона.

  • 30 червня голова виконкому Нацради реформ Міхеіл Саакашвілі заявив, що Зеленський доручив йому підготувати «фундаментальну концепцію революційної судової реформи».
  • Рада суддів України обурилася заявами голови виконкому Національної ради реформ Міхеіла Саакашвілі щодо «революційної судової реформи». Судді обурені тим, що Саакашвілі визначив судову гілку влади як головного винуватця відсутності інвестицій в Україну.
  • За законопроєкт президента Володимира Зеленського про судову реформу, який розморозить роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), можуть проголосувати вже після місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.