За законопроєкт Зеленського про судову реформу можуть проголосувати вже після виборів. Поки чекають на висновки Венеціанської комісії

Автори:
Вікторія Мартинюк, Оксана Коваленко
Дата:
За законопроєкт Зеленського про судову реформу можуть проголосувати вже після виборів. Поки чекають на висновки Венеціанської комісії

Пресслужба президента України

За законопроєкт президента Володимира Зеленського про судову реформу, який розморозить роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), можуть проголосувати вже після місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня. Наразі проєкт розглядає Венеціанська комісія.

Про це йдеться у матеріалі «Бабеля».

Президентський законопроєкт внесли до парламенту наприкінці червня, щоб розморозити роботу ВККС. Його розробив заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов. Прийняти закон до літніх канікул депутати не встигли. 23 липня, щоб прискорити процес, Євросоюз включив пункт про створення ВККС до тексту меморандуму з Україною. Якщо команда президента виконає всі вимоги, Київ отримає 1,2 млрд євро.

За словами глави парламентського комітету з питань правової політики Андрія Костіна, представники комісії вже поспілкувалися з усіма зацікавленими сторонами, і на висновки Україна чекає 8—10 жовтня. Депутат прогнозує, що, отримавши рішення Венеційської комісії, експерти Ради Європи та всі зацікавлені сторони обговорять його у другій половині жовтня.

Рішення комісії також проаналізують у профільному комітеті Ради, а потім винесуть законопроєкт на голосування у парламенті.

Співрозмовники «Бабеля» прогнозують, що за найоптимістичнішим сценарієм ВККС запрацює і зможе обирати нових суддів не раніше березня 2021 року.

  • У жовтні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон про «судову реформу» Зеленського. Документ скорочує кількість суддів Верховного суду з 200 до 100 осіб. Також Рада розпустила чинний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і скоротила кількість її членів з 16 до 12.
  • На початку листопада 2019 року Зеленський підписав закон про судову реформу, а вже в березні Конституційний суд визнав незаконним ряд положень судової реформи, ініційованої президентом.
  • 22 червня Зеленський вніс до Ради законопроєкт про зміни до законів щодо судової системи. У пояснювальній записці зазначено, що прийняття відповідного закону забезпечить виконання рішень Конституційного суду.