Рада суддів обурилася заявами Саакашвілі про «революційну» суддівську реформу. Експрезидент Грузії відповів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рада суддів обурилася заявами Саакашвілі про «революційну» суддівську реформу. Експрезидент Грузії відповів

NurPhoto / Contributor

Рада суддів України обурилася заявами голови виконкому Національної ради реформ Міхеіла Саакашвілі щодо «революційної судівської реформи».

Про це повідомляє пресслужба відомства.

«Заява пана Саакашвілі, що «це буде фундаментальний переділ всього, що відбувається у нас у судовій системі» насторожує своєю радикальністю та безапеляційністю. Роблячи такі заяви, пан Саакашвілі мав би знати, що зараз у судовій системі, саме через подібні заяви та неврегульовані процедури щодо призначення суддів, утворився катастрофічний кадровий голод», — заявили у Раді.

Також судді обурені тим, що Саакашвілі визначив судову гілку влади як головного винуватця відсутності інвестицій в Україну. Рада нагадала, що виконком Нацради реформ є дорадчим органом, а до повноважень його голови не належить вчинення дій, спрямованих на «підрив конституційних засад поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову, нехтування принципами незалежності судів та суддів».

«Сподіваємось, що відповідні голослівні заяви не є проявом нерозуміння нагальних проблем судової гілки влади і не є проявом некомпетентності», — резюмувала спілка суддів.

У відповідь на цю заяву, Саакашвілі в Facebook написав, що свого часу домігся звільнення 90% суддів в Грузії, про що «ніскільки не шкодує». «При всьому розумінні та повазі до державних інституцій, судова влада України давно відірвалася від реального життя, економіки, безпеки та благополуччя звичайних українців. Судова влада перетворилася в елітну службу, яка обслуговує грошові потоки різних фінансових кланів. Вона вже дуже далека від проблем простих українців і громадських інтересів», — написав експрезидент Грузії.

Своєю метою він назвав максимальне спрощення судівської системи, видалення з неї корупції або створення інструменту для контролю корупції в судах.

  • 30 червня Саакашвілі заявив, що Зеленський доручив йому підготувати «фундаментальну концепцію революційної судової реформи».
  • 7 травня президент Володимир Зеленський призначив експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі головою Виконавчого комітету Національної ради з реформ.
  • Пізніше Міхеіл Саакашвілі створив недержавну структуру — Офіс простих рішень і результатів. Гроші на його утримання будуть надходити через громадську організацію «Офіс простих рішень і результатів».