Усі вимагають «перезапустити» Конституційний суд і розблокувати роботу НАЗК. Зробити це швидко і законно — неможливо. А як можливо?

Автор:
Оксана Коваленко
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Усі вимагають «перезапустити» Конституційний суд і розблокувати роботу НАЗК. Зробити це швидко і законно — неможливо. А як можливо?

Артем Марков / «Бабель»

Двадцять сьомого жовтня Конституційний суд (КС) заблокував електронне декларування доходів топчиновників і позбавив повноважень Національне агентство з протидії корупції (НАЗК). Тепер НАЗК не може перевіряти декларації, моніторити спосіб життя чиновників, а в разі порушень виписувати їм адмінпротоколи. Також КС скасував кримінальну відповідальність за неправдиві дані в деклараціях — таке покарання судді визнали надмірним. 29 жовтня, після екстреного засідання РНБО президент Володимир Зеленський подав до парламенту законопроєкт, який має відновити статус-кво: він пропонує визнати рішення Конституційного суду нікчемним, а сам Конституційний суд — розпустити. Це швидке, але суто політичне рішення проблеми: рішення КС потрібно виконувати, оскаржити їх не можна, розпустити КС або звільнити суддів рішенням парламенту — не можна. Кореспондентка «Бабеля» Оксана Коваленко перелічує всі відомі способи розвʼязати конституційну кризу, серед яких немає жодного ідеального.

Як розблокувати роботу НАЗК? Спойлер: це можна зробити швидко, але хорошого механізму немає

Президент пропонує вважати рішення Конституційного суду нікчемним — так, немовби рішення КС не було. Згідно із законом так зробити не можна. Але ось що можна зробити.

  • Конституційний суд може виправити ситуацію сам: судді можуть самостійно змінити юридичну позицію в рішенні і якось його обґрунтувати, спираючись на міжнародні зобовʼязання України. Зробити це можливо: робота антикорупційних органів (в тому числі НАЗК) — пряме зобовʼязання України перед міжнародними партнерами.
  • Кабінет міністрів відкриває тимчасовий доступ до реєстру певному колу чиновників, в тому числі співробітникам НАЗК. Тим часом парламент готує новий закон «Про протидію корупції» з урахуванням рішення КС (цей варіант запропонував голова КС Олександр Тупицький): суддів треба буде вивести з-під нагляду НАЗК. Це програшний варіант, бо серед суддів чимало потенційних корупціонерів.

Як «перезапустити» Конституційний суд? Спойлер: це не можна зробити швидко

Президент пропонує припинити повноваження усього складу КС. Згідно з законом так зробити не можна. Ось як виглядають законні варіанти.

  • Судді можуть самі подати заяву про звільнення. Це малоймовірно, хоча й можливо: у відставку вже подав суддя-доповідач у цій справі Ігор Сліденко.
  • Оновити склад КС: дочекатися ротації трьох суддів і призначити ще трьох, яких не вистачає. У трьох суддів КС — Тупицького, Литвинова й Касмініна повноваження закінчуються в 2022 році. Іще трьох суддів не вистачає: у КС, який складається з 18 осіб, є три вакантні місця. Одного має призначити зʼїзд суддів і ще двох — Верховна Рада. Скільки часу для цього можне знадобитися — невідомо.
  • Звільнити суддів — якщо суддям винесуть обвинувальний вирок у кримінальних справах, які набули чинності. Притягнути суддів до кримінальної відповідальності за їхні рішення неможливо. Але є виняток. ДБР порушило справу за заявою народного депутата Ярослава Юрчишина («змова з метою захоплення влади»). Якщо слідчі доведуть, що така змова була і вона не повʼязана тільки з голосуванням, тоді суддів можна притягнути до кримінальної відповідальності. Крім того, ДБР розслідує можливу державну зраду голови КС Олександра Тупицького, а НАЗК обіцяє передати в ДБР матеріали на суддю Володимира Мойсика (він підробив документ). Це довгий шлях: розслідування і суди напевно займуть кілька років.