Посли «Великої сімки» привітали старт реформи СБУ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Посли «Великої сімки» привітали старт реформи СБУ

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Посли країн «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія та Японія) привітали ухвалення законопроєкту, який дав старт реформі Служби безпеки України.

Про це повідомляється у Twitter-акаунті послів G7.

«Посли «Великої сімки» вітають позитивні кроки щодо реформування СБУ за міжнародними стандартами. Ми високо цінуємо роль президента, віцепремʼєр-міністра та інших у здійсненні цих змін і закликаємо їх звершити цю роботу», — йдеться в повідомленні.

  • 28 січня Верховна Рада проголосувала за створення Бюро економічної безпеки. Новий орган займатиметься правопорушеннями, що «посягають на функціонування економіки держави». Відтак в Україні ліквідують Податкову міліцію, економічнi підрозділи СБУ та Нацполіції — замість цього буде БЕБ. Його діяльність координуватиме Кабінет міністрів.
  • Також Рада ухвалила в першому читанні зміни до закону «Про Службу безпеки України», які стосуються удосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ. Так, буде ліквідовано спеціальні підрозділи СБУ з боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Також суттєво обмежується правоохоронна функція СБУ шляхом поступової (до 2024 року) передачі функції досудового розслідування до Державного бюро розслідувань.