Bloomberg: Швейцарія не впоралася з планом вакцинації населення. За кількістю прищеплених її обганяє навіть Сербія

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Bloomberg: Швейцарія не впоралася з планом вакцинації населення. За кількістю прищеплених її обганяє навіть Сербія

Geri340 / Wiki

Швейцарія не впоралася зі вчасною вакцинацією населення, попри високий добробут, урядову ефективність і розвинену фармацевтичну промисловість. Наразі країні не вистачає вакцин проти коронавірусу, тоді як сусідній Євросоюз прославився об’ємами закупівель.

Про це пише Bloomberg.

Станом на сьогодні у країні вакцинували всього 3,7% населення, що менше ніж у Сербії — країні, економічні показники якої вдесятеро нижчі за швейцарські. Урядовці запевняють, що поставки вакцин відновляться в березні, а влітку більшість дорослого населення буде прищеплена.

«Урядовий план з вакцинації провалився. Ми не звикли до такої ненадійності», — заявив Марко К’єза, лідер популістської Народної партії, що має більшість місць у нижній палаті парламенту країни.

Громадське невдоволення кволими темпами вакцинації посилилося, коли стало відомо про таємні щеплення членам уряду в той час, як громадяни похилого віку очікують на свої дози. За підрахунками уряду, кожен день затримки з вакцинацією коштує Швейцарії близько $122 мільйони збитків через карантинні обмеження для економіки.

Також Швейцарія не надала коштів на розробку вакцин, хоча у неї найбільші виробники медикаментів у Європі й там розташована штаб-квартира Всесвітньої організації охорони здоров’я. Уряд пояснив це тим, що держава не має правових засад для інвестицій у виробництво вакцин.

Першочерговий план закупівлі вакцин покривав імунізацію лише 75% населення, тоі як для країн Євросоюзу дози розраховані на понад 100% людей. Уряд уклав угоду з виробниками Pfizer і BioNTech, Moderna й AstraZeneca, а цього тижня додатково домовився з CureVac і Novavax.