«Це продовжить пандемію». ВООЗ розкритикувала ЄС за заборону вивезення вакцин від коронавірусу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Це продовжить пандемію». ВООЗ розкритикувала ЄС за заборону вивезення вакцин від коронавірусу

Tim Reckmann / Flickr

Всесвітня організація охорони здоровʼя розкритикувала рішення Європейського союзу про заборону експорту вироблених у ЄС вакцин від коронавірусу, оскільки такі заходи створюють ризик продовження пандемії.

Про це пише BBC.

Заступник глави ВООЗ Маріангела Сімао сказала, що це «дуже тривожна тенденція». Виступаючи на Давоському саміті, який цього року проходить у віртуальному форматі, вона сказала, що накопичення вакцин «продовжуватиме пандемію і уповільнить відновлення світової економіки». Крім цього, за її словами, такі заходи можуть ще більше посилити нерівність між країнами.

Прессекретар ВООЗ Маргарет Гарріс заявила, що організація закликає країни забезпечити вакцинацію найбільш вразливих груп населення та працівників охорони здоровʼя по всьому світу, перш ніж кожна країна почне ширшу імунізацію.

Гарріс також нарікала, що до теперішнього часу 95% всіх вакцинацій проведені всього в 10 країнах, тоді як тільки дві країни з низьким і середнім рівнем доходів уже почали програми імунізації.

  • Напередодні Єврокомісія оголосила про тимчасову заборону на експорт за межі ЄС вакцин від коронавірусу. Водночас там заявили, що це не торкнеться «зобовʼязань перед країнами з низьким і середнім рівнем доходів», зокрема в рамках ініціативи COVAX.