Адвокати заявили, що справи проти Порошенка та Байдена вже закрили

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Кримінальні провадження проти новообраного президента США Джо Байдена і пʼятого президента України Петра Порошенка, які були відкриті 22 січня, вже закрили.

Про це заявив адвокат Порошенка Ілля Новиков на пресконференції 3 лютого.

«За нашими даними, ці провадження, нещодавно поспішно відкриті, уже закриті. Ми бачимо, що коли йдеться не просто про розслідування, які можуть зашкодити інтересам держави, але й про розслідування, які стають особисто небезпечними і незручними для керівництва правоохоронних органів, вони ухвалюють очевидні рішення швидко і без зайвих розмов», — розповів Новіков.

На думку адвоката Порошенка, відкриттю провадження сприяла «мережа проросійського впливу всередині України».

Також Новіков повідомив, що 1 лютого апеляційна палата Вищого антикорупційного суду остаточно підтвердила рішення щодо закриття провадження за заявою Деркача, яке розслідувало Національне антикорупційне бюро.

«Апеляційний суд підтвердив рішення Антикорупційного суду щодо закриття того провадження за заявою депутата Деркача, яке відоме як справа «Байдена — Порошенка» і розслідувалось НАБУ. Ця справа остаточно померла, але те, як вона розвивалась, дозволяє зазирнути в кухню того, як ухвалюються рішення в Офісі генерального прокурора і Державному бюро розслідувань», — додав він.

Водночас інший адвокат, Ігор Головань наголосив, що українська влада повинна притягнути до відповідальності «членів проросійської мережі», «осіб, які займаються організацією фейкових кримінальних проваджень, організацією політичних переслідувань і намагаються зруйнувати партнерські відносини України зі США та іншими нашими союзниками».

«Коли 11 січня Міністерство фінансів США повідомляло про запровадження санкцій стосовно Дубінського та інших, там було прямо наведено «російський агент Деркач», а також йшлося про пов’язану з Росією мережу зовнішнього впливу на політику і на вибори у США. Ми порушуємо питання про притягнення до відповідальності Деркача, про притягнення до відповідальності Дубінського за їхні наклепи, що за суттю своєю є завідомо неправдивими повідомленнями про злочин. А по-друге, це фактично діяльність, яка спрямована на сприяння підривній діяльності держави-агресора і проти українських інтересів», — резюмував він.

  • 26 січня адвокати Порошенка заявили, що проти нього та чинного президента США Джо Байдена відкрили два кримінальні провадження. Вони стосуються начебто їхнього втручання в роботу ексгенпрокурора Віктора Шокіна.
  • 29 січня Печерський районний суд Києва спростував порушення кримінальних проваджень стосовно колишнього президента Петра Порошенка та президента США Джо Байдена.
  • У вересні адвокати Петра Порошенка повідомили, що проти пʼятого президента відкрито щонайменше 58 кримінальних проваджень. Більшість веде Державне бюро розслідувань.
  • 1 лютого Олександра Дубінського виключили з фракції «Слуга народу» після того, як США запровадили проти нього санкції. Обмеження запровадили через «плівки Деркача» про нібито втручання Джо Байдена у внутрішні справи України. Санкції передбачають, що всі його активи у Штатах заморожені, також американцям заборонено вести з ним справи. Про заборону вʼїзду до США наразі невідомо.
  • Вашингтон називає нардепа Андрія Деркача «російським агентом». Проти нього санкції запровадили у вересні 2020 року. У Кремлі тоді на це відреагували, назвавши «дурницею» причетність Деркача до спецслужб.