Імпічмент Трампа: адвокати не вбачають закликів до насильства у виступі експрезидента перед прибічниками, які штурмували Капітолій

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Імпічмент Трампа: адвокати не вбачають закликів до насильства у виступі експрезидента перед прибічниками, які штурмували Капітолій

lindsaydocherty.com

Згідно з документами про імпічмент Дональда Трампа, експрезидент США — єдиний відповідальний за штурм Капітолія 6 січня, оскільки він довів своїх прибічників до «безумства», щоб залишитися при владі. Сторона обвинувачення Трампа навіть звернулася до історії, нагадуючи, що автори американської конституції побоювалися подібних сценаріїв.

Про це пише The New York Times.

«Засновники Конституції боялися президента, який би корумпував свій офіс, не шкодуючи «жодних зусиль та заходів для свого переобрання», — цитують конгресмени дебати 1787 року, в яких брав участь Джордж Вашингтон.

У документах захисту Трампа відкидаються будь-які наміри організувати атаку на Капітолій, а також зазначається, що Сенат не має юридичної сили судити експрезидента, і обвинувачення в «підбурюванні до заколоту» має бути терміново зняте.

«Сенат США не має юрисдикції над 45-м президентом, оскільки він не обіймає державної посади, з якої його можна усунути, що робить статтю імпічменту спірним та непідсудним питанням», — написали адвокати Трампа у відповідь на 80-сторінковий документ обвинувачення Палати представників.

Інший аргумент сторони захисту — це те, що всі висловлювання Трампа на мітингу перед штурмом Капітолія захищені першою поправкою до конституції. На переконання адвокатів, твердження експрезидента про те, що вибори вкрадені, а він — справжній переможець, це реалізація свободи слова, і Трамп лише виражав власне переконання в спірності результатів виборів.

Попри претензії до Трампа, республіканці найімовірніше захищатимуть експрезидента в Сенаті. Якщо верхня палата парламенту винесе обвинувачувальний вердикт, Трамп більше не зможе балотуватися в президенти та втратить привілеї колишнього глави держави — грошове забезпечення, охорону тощо.

Як демократи, так і республіканці зацікавлені в якомога швидшому завершенні суду над експрезидентом без залучення нових свідків та встановлення нових фактів — таким чином все може закінчитися вже 13 лютого.

Республіканці хочуть якнайшвидше позбутися питання Трампа, а демократи планують довести, що він відповідальний за спробу заколоту, і збираються продемонструвати на суді матеріали з соцмереж, які доводять, що експрезидент і його прибічники діяли за спільним планом.

«Він зібрав натовп у Вашингтоні, довів їх до безумства та поцілив ними, як зарядженою гарматою, на Пенсильванія-авеню», — йдеться в обвинуваченні Трампа.

За документами обвинувачення, він не лише спровокував натовп, а й поставив під загрозу традицію мирної передачі влади, започатковану першим президентом США Вашингтоном. Адвокати Трампа намагаються довести, що його слова «якщо ви не будете битися як чорти, у вас більше не буде країни» — не містили жодних підбурювань до штурму Капітолія, і лише закликали до боротьби за чесні вибори.