НАЗК склало протоколи на трьох суддів Конституційного суду

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) склало протоколи стосовно трьох суддів Конституційного суду. Про це повідомили у пресслужбі відомства.

Йдеться про суддів Ігоря Сліденка, Володимира Мойсика та Ірину Завгородню. Їх підозрюють у конфлікті інтересів під час ухвалення рішення про скасування у жовтні кримінальної статті за недостовірне декларування. Стосовно Завгородньої винесли ще один протокол — за недекларування авто чоловіка.

У НАЗК нагадали, що ще до ухвалення скандального рішення КСУ вручили адмінпротоколи Мойсику та Сліденко за те, що вони невчасно подали повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Однак Голосіївський суд після ухваленого КСУ рішення справи закрив.

«Українська правда» повідомляє, що тепер — після складених протоколів — за процедурою глава НАЗК має направити протоколи до КСУ на ознайомлення. Потім судді матимуть тиждень, щоб підготувати власну позицію, і після цього документи можна буде передавати до суду. Водночас термін притягнення судді Завгородньої за недекларування спливе вже в середині лютого.

  • 27 жовтня Велика палата КСУ визнала неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування та приховування майна. Пізніше стало відомо, що КС визнав неконституційними повноваження НАЗК моніторити спосіб життя чиновників.
  • Президент Зеленський неодноразово заявляв про наміри розпустити чинний склад КСУ та звільнити його главу Тупицького через скандальне рішення. Водночас, 27 січня він відкликав з розгляду парламенту свій законопроєкт, який подав наприкінці жовтня як невідкладний.
  • 29 грудня Зеленський своїм указом відсторонив Тупицького. А 19 січня ДБР повідомило судді про підозру.