Автор рішення КСУ Сліденко заявив, що реєстр декларацій можна було не закривати, а статтю про недостовірне декларування — «виправити»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Автор рішення КСУ Сліденко заявив, що реєстр декларацій можна було не закривати, а статтю про недостовірне декларування — «виправити»

Гонтар Володимир / УНІАН

Суддя Конституційного суду Ігор Сліденко заявив, що рішення КСУ щодо антикорупційного законодавства не змушувало Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) закривати реєстр електронних декларацій. Він вважає, що глава НАЗК зробив це, щоб «загострити ситуацію». Про це Сліденко заявив на брифінгу.

Суддя назвав ситуацію щодо рішення КСУ «штучно інспірованою» і стверджує, що вона не становить ніякої загрози антикорупційній системі.

«Зміни, які вніс КС, «лікуються» елементарно внесенням змін у поточне законодавство. Це три дні законодавчої роботи. Те, що робив пан Новіков [глава НАЗК] з реєстрами, коли він закривав їх — це його видумки для того, щоб інспірувати ситуацію. Із рішення КСУ це все не випливає», — наголосив Сліденко.

Суддя додав, що Новікову потрібно було звернутися до суду за роз’ясненнями. «Якщо пан Новіков не розумів, що робити — відкривати реєстр чи закривати, він мав звернутися до КС, і суд […] написав би пану Новікову, що реєстри закривати не потрібно. З рішення КСУ це не випливає. І перевіряти інших публічних осіб, зокрема депутатів місцевих рад, теж можна», — підкреслив суддя.

Він звинуватив Новікова в «загостренні ситуації» і бажанні показати ситуацію таким чином, ніби КСУ хоче скасувати державний лад.

Крім того, Сліденко вважає, що скасовану судом 366-1 статтю ККУ про покарання за декларування недостовірної інформації не можна було застосовувати.

«Формулу щодо «навмисного недекларування» довести у суді практично неможливо, і через це всі справи валяться. Якщо забрати з цієї статті всього два слова і залишити в такому вигляді […], то ця стаття повинна застосовуватися. Але зараз застосувати її адекватно неможливо, у цьому її неконституційність. Роботи тут на три хвилини. [Треба] викреслити два слова, пройти Комітет [Верховної Ради] і проголосувати», — наголосив він.

Суддя вважає, що у відомства потрібно забрати повноваження проводити моніторинг за власною ініціативою.

Нагадаємо, Сліденко повідомив, що ще на початку жовтня написав заяву про звільнення через тиск з боку Офісу президента. За його словами, наразі ця заява перебуває в суді, і саме він має її розглянути. Зроблять це тоді, коли питання про звільнення потрапить до порядку денного. Сам Сліденко зазначив, що переконуватиме колег підтримати його заяву. Водночас суддя відмовився називати прізвища людей, які чинили на нього тиск.