Конституційний суд: Указ Зеленського — «юридично нікчемний», Тупицький продовжує виконувати свої обов’язки

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Конституційний суд: Указ Зеленського — «юридично нікчемний», Тупицький продовжує виконувати свої обов’язки

Пресслужба Конституційного суду

У Конституційному суді заявили, що у президента Володимира Зеленського немає права відстороняти суддів КС. Указ про відсторонення Олександра Тупицького назвали «неконституційним» та «юридично нікчемним».

Про це повідомляє пресслужба суду.

Зазначається, що Тупицький зобов’язаний продовжувати виконувати свої службові обов’язки, а президент України — негайно скасувати свій указ.

Зеленський у своєму рішенні посилається на Конституцію та Кримінальний процесуальний кодекс, які дозволяють йому відстороняти осіб, яких він призначає. Відповідно до Конституції президент призначає на посади третину складу КСУ. Тупицький призначений суддею саме за цією квотою. Водночас у суді заявили, що це положення не може бути застосовано до суддів КС — «у Конституції взагалі немає можливості відсторонити суддю КС, на відміну від суддів загальної юрисдикції».

У суді наголосили, що президент дійсно призначає третину суддів, але не має жодного відношення до їх відсторонення. Суддю КС можна або звільнити, або припинити його повноваження — для цього прописані окремі обставини.

«Президент України вийшов за межі своїх конституційних повноважень. [...] Указ президента є юридично нікчемним і не може підлягати виконанню», — наголосили у КС.

Водночас в Офісі президента заявили, що Тупицький з 29 грудня більше не може виконувати повноваження судді: не може брати участь у засіданнях Конституційного Суду й брати участь в інших заходах, які відбуваються у КС. Також в ОП аргументували відсторонення Тупицького: він займає відповідальну посаду й не має впливати на розслідування.