Зеленський відсторонив від посади голову КСУ Тупицького

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Зеленський відсторонив від посади голову КСУ Тупицького

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення від посади голови Конституційного суду Олександра Тупицького.

Про це пише пресслужба Офісу президента.

«Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи», — зазначив Зеленський.

Тупицького відсторонять від посади на два місяці. Таке рішення було ухвалено після клопотання від Офісу генерального прокурора, де Тупицькому підготували підозру.

«Це не звільнення, це не припинення його повноважень судді, це тимчасовий захід, передбачений КПК України, статтею 154. Президент України на виконання Конституції та законів України, за Конституцією, видає укази», — підкреслив представник президента у КСУ Федір Веніславський.

  • Нагадаємо, президент Володимир Зеленський неодноразово заявляв про наміри розпустити чинний склад Конституційного суду та звільнити Тупицького через скандальне рішення щодо антикорупційного законодавства (визнання неконституційними кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях і права НАЗК моніторити спосіб життя чиновників).
  • Тупицькому повідомили про підозру 24 грудня. Його підозрюють у підкупі свідка, а також у наданні завідомо неправдивих свідчень.
  • Згідно з даними з відкритих джерел, ідеться про кримінальне провадження, яке розслідується з квітня 2013 року. Справа стосується незаконної приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в місті Зугрес (окупована частина Донецької області) бізнесменом Владиславом Дрегером. Нещодавно розслідувачі програми «Схеми» виявили причетність Тупицького до цієї приватизації.