«Погана угода». Білий дім озвучив офіційну позицію Байдена щодо «Північного потоку — 2»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Погана угода». Білий дім озвучив офіційну позицію Байдена щодо «Північного потоку — 2»

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

Президент США Джо Байден назвав «поганою для Європи угодою» газопровід «Північний потік — 2» і планує переглянути обмежувальні заходи, які адміністрація попереднього президента Дональда Трампа запровадила стосовно цього проєкту.

Про це прессекретар Білого Дому Джен Дженніфер Псакі заявила на брифінгу.

«Президент вважає «Північний потік — 2» поганою угодою для Європи. Нам відомо, що попередня адміністрація запровадила нові обмеження щодо газопроводу, і ми переглянемо ці заходи», — сказала Псакі. За її словами, американська влада також планують продовжувати дискусії щодо цього проєкту з європейськими партнерами.

Першого січня Сенат США схвалив законопроєкт про оборонний бюджет, який ветував президент країни Дональд Трамп. Його обсяг становить понад $740 мільярдів. Документ, зокрема, передбачає виділення $250 мільйонів на військову допомогу Україні та посилення санкцій проти компаній, що беруть участь у будівництві та функціонуванні газопроводів «Північний потік — 2» і «Турецький потік». З 1 січня іноземні компанії, які проводять тестування, інспектування та сертифікацію трубопроводу, мають 30 днів, щоби вийти з проєкту, інакше вони потраплять під жорсткі обмеження США.

Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.

Газопровід починається в Росії, проходить через морські райони Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини та виходить на берег на узбережжі Німеччини. Трубопроводом можна транспортувати 55 мільярдів кубометрів природного газу на рік.