Прем’єр Шмигаль: Українцям не будуть нараховувати штрафи та пені за комуналку в січні

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Українцям не будуть нараховувати штрафи та пені за несвоєчасну сплату за газ і опалення у січні.

Про це заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час виступу у Верховній Раді 26 січня.

«Є така урядова ініціатива, ми її ухвалимо на найближчому засіданні. Що важливо — в січні місяці при підвищених цінах на газ або при будь-яких маніпуляціях з боку монополістів ми убезпечимо людей від застосування штрафних санкцій або пені», — сказав він.

За словами Шмигаля, уряд очікує результатів розслідування Антимонопольного комітету щодо завищених цін на газ для населення у низці областей і встановлення чесних та прозорих правил на ринку газу.

«Уряд разом із парламентом ініціює ухвалення законопроєкту про можливість укрупнення облгазів, введення спецрахунків і тимчасової адміністрації. Це дисциплінує ринок розподілу газу і не дозволить монопольно підвищувати ціни і тарифи на розподіл», — запевнив прем’єр.

Також голова уряду анонсував запровадження річних тарифів на газ для українців.

«Основним продуктом газорозподільчих компаній стане річний продукт за замовчуванням. Це те, над чим ми зараз працюємо з парламентським комітетом і газорозподільчими компаніями», — зазначив він та уточнив, що ці тарифи будуть оприлюднені до весни.

Окрім цього, Шмигаль пообіцяв, що українці, в яких встановлено електроопалення, зможуть отримати компенсації.

«Починаючи з січня місяця, всі домогосподарства, які мають електроопалення, зможуть отримати компенсації в тих розмірах, в яких вони мали», — сказав він.