У Полтаві протестувальники перекрили трасу через тарифи на комунальні послуги

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Полтаві в понеділок, 18 січня, місцеві мешканці влаштували декілька мітингів проти тарифів на комунальні послуги.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

Так, зранку близько 70 протестувальників перекрили рух автошляхом Київ — Харків поблизу перехрестя з вулицею Кагамлика.

Також декілька десятків людей прийшли на площу перед Полтавською ОДА.

Протестувальники наголосили, що тимчасове зниження ціни на газ, ухвалене 18 січня на позачерговому засіданні Кабміну, діятиме лише до закінчення карантину чи опалювального сезону, до того ж воно не впливає на тарифи за січень 2021 року.

Люди вимагають ухвалити закони про повернення газотранспортної та газорозподільчої мережі з користування олігархів у власність держави та передати їх на баланс територіальних громад, а також направити газ українського видобутку «винятково на потреби українських споживачів». На думку протестувальників, це дозволить зменшити ціну на газ для населення до 2 гривень за кубометр.

  • У січні 2021 року «Нафтогаз» підвищив ціну на природний газ до 7,22 гривні за кубометр з ПДВ і без урахування вартості доставки. Попередня ціна становила 6,33 гривні. Підвищення регулятор обґрунтував значним зниженням обсягів виробництва тепла, підвищенням заробітної плати для співробітників ТЕЦ, зростанням цін на вугілля та газ і збільшенням витрат на послуги з розподілу газу.
  • Кабінет міністрів вирішив на період карантину або до кінця опалювального сезону запровадити державне регулювання тарифів на газ. Вартість кубометра газу становитиме 6,99 гривні.
  • Тим часом низкою українських міст прокотилася хвиля протестів. Так, на Буковині протестувальники перекрили трасу державного значення Чернівці — Житомир, а в самому Житомирі після мітингу люди увірвалися до приміщення обласної ради. Також протестують на Закарпатті, у Харківській, Миколаївській, Дніпропетровській областях.