У Полтаві та на Буковині тривають акції протесту через підвищення тарифів на газ. У Раді готують «антикризові заходи»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Чернівецькій області та місті Полтава тривають акції протесту — люди вимагають скасувати підвищення тарифів на постачання та споживання газу.

Про це повідомляють новинні сайти 0372, 0532 та поліція Чернівецької області.

Біля Чернівецької міської ради, у селі Атаки Хотинського району, а також на центральній вулиці села Мамаївці Кіцманського району зібралося приблизно 170 буковинців. Люди вимагають скасувати підвищені тарифи. Вони безперервно рухаються пішохідними переходами та заблокували рух транспорту.

«Нас обурює підняття цін за газ і те, що ми маємо платити за транспортування газу по наших же трубах. Хай тоді орендують труби і платять за оренду вже нам, або ж знижують ціну», – повідомив на акції протесту місцевий мешканець Чернівців. До учасників акції вийшов заступник міського голови Чернівців й повідомив, що мера немає. Тому пікетувальники вирішили перенести акцію протесту під міськрадою на вівторок, 12 січня.

Наразі поліцейські не зафіксували порушень публічного правопорядку. Акції протесту досі тривають у Чернівцях та Атаках, у Мамаївцях – завершилася.

У Полтаві мітинг влаштували під стінами ОДА. На захід прийшло кількасот людей з усієї області. Організатори зазначають, що вони неодноразово звертались в облдержадміністрацію щодо тарифів.

Пізніше найбільш активні прорвалися всередину будівлі, проте далі охоронця не пройшли. Той, у свою чергу, пообіцяв передати очільнику ОДА звернення людей. Хвилин через 10 охоронець вийшов до мітингарів із відповіддю: «Глава ОДА Олег Синєгубов нині проводить нараду, тому вийти не зможе».

Сам же Синєгубов у Telegram-каналі написав, що моніторить ситуацію, яка склалася навколо тарифів на газ.

«Ми й надалі готові чути громади, працювати з ініціативними групами, щоб сформувати позицію і донести її до вищого керівництва держави. Однак тільки в умовах конструктивної роботи й цивілізованих підходів. Полтавська ОДА готова стати майданчиком для розвʼязання цих питань, але не для критики заради критики», — додав глава ОДА.

Водночас ​​голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія повідомив, що депутати готують план антикризових заходів для вирішення проблем, які можуть виникнути через підвищення тарифів. Його напрацюють та представлять найближчим часом.

«На завтра запланована нарада з прем’єром, в. о. міністра енергетики, представниками Офісу Президента і з усіма, кого стосується це питання», — пояснив він.

Згодом Офіс президента повідомив, що глава Міненерго представив на нараді у Зеленського попередній план щодо істотного зниження тарифів на газ.

Це не перша акція протесту проти підвищення цін на газ. У неділю, 10 січня, вони відбулись у Харківській, Дніпропетровській областях, у Полтаві і Миколаєві.

  • У січні 2021 року «Нафтогаз» підвищив ціну на природний газ на рівні 7,22 грн за куб. метр з ПДВ і без урахування вартості доставки. Попередня ціна була 6,33 грн. Підвищення регулятор обґрунтував значним зниженням обсягів виробництва тепла, підвищенням заробітної плати для співробітників ТЕЦ, зростанням цін на вугілля і газ, а також зростанням витрат на послуги з розподілу газу.
  • Нацкомісія з комунальних послуг підвищила тарифи на тепло для населення — в деяких випадках на 50%.
  • На початку жовтня Кабінет міністрів схвалив законопроєкт, який передбачає передачу повноважень встановлювати тарифи на комунальні послуги місцевій владі.