Кабмін знизив ціну на газ для населення — до 6,99 грн за один кубометр

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Кабінет міністрів встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 гривні за кубометр. Вона діятиме з 1 лютого до кінця опалювального сезону або до кінця карантину.

Відповідне рішення уряд ухвалив 18 січня.

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль підкреслив, що постачальники газу не зможуть піднімати ціну вище, ніж 6,99 гривні за кубометр . Це рішення, додав він, дозволить знизити ціну на газ для українців у середньому на 30%.

«Встановлена урядом ціна є нижчою на 1,5 гривеі за куб від тієї, яка була у 2018—2019 роках. У зимові місяці тих років платіжки в середньому становили 2,5—3 тисячі гривень, або 75% від тодішньої мінімальної зарплати. Встановлена нами ціна (6,99 грн/куб) означає, що за такого ж споживання середня платіжка буде приблизно на 500 гривень меншою і становитиме приблизно 40% від мінімальної зарплати», — наголосив Шмигаль.

Водночас він зазначив, що рішення про граничну ціну на газ не означає, що уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні.

«Сьогодні без втручання в ситуацію вже б у лютому кубометр газу міг подорожчати до 12 гривень. В умовах недосконалої конкуренції, монополізації ринку встановлення граничної ціни є необхідним, аби збалансувати та спрямувати ринок на шлях розвитку. [...] Надалі ми зробимо так, щоб усі газопостачальні компанії представили свої річні продукти для українців. Тоді люди зможуть підписати річний контракт і заздалегідь розуміти, скільки вони платитимуть узимку або влітку. Це європейський підхід, який діє в усіх цивілізованих і розвинених країнах», — підкреслив він.

Прем’єр-міністр також наголосив, що ті громадяни, які наразі мають річні контракти нижче за 6,99 грн/кубометр залишаться з цінами, зазначеними в контрактах. Водночас люди із соціально вразливих груп продовжать отримувати субсидії в повному обсязі.

Президент Володимир Зеленський, коментуючи прийняту урядом постанову, підкреслив, що тарифи повинні бути соціально справедливими, а ринок газу має працювати за стандартами прозорою торгівлі та чесної конкуренції.