Міністр фінансів Марченко каже, що МВФ «занепокоєний» державним регулюванням ціни на газ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міжнародний валютний фонд занепокоєний тим, що український уряд планує тимчасово запровадити державне регулювання цін на газ для населення.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко заявив в інтервʼю «Радіо НВ».

«Про те, що таке рішення є можливим, наші партнери знають. У них є відповідна реакція. Вони занепокоєні, що ми в якійсь частині переглядаємо раніше взяті зобов’язання. Зараз питання полягає в тому, що це може бути частиною механізму або тимчасовим рішенням», — розповів він.

За словами Марченка, цим питанням активно займається в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко, якому напередодні телефонував представник МВФ.

«Я думаю, що сьогодні також будуть проведені відповідні консультації. Тобто це перманентний процес. Він відбувається постійно. Категорично сказати, що ми вже зробили щось дуже погане, поки що немає [підстав]», — додав міністр.

Також Марченко зазначив, що уряд намагається пояснити представникам МВФ, що «у пожежному порядку вирішує проблему, яка виникла», оскільки неухвалення рішення про зниження цін може мати негативні наслідки для економіки України загалом.

«Тут питання, наскільки ми аргументовано цю позицію будемо доводити», — зауважив він.

Окрім цього, очільник Мінфіну пояснив, що Україна в меморандумі з МВФ взяла на себе зобов’язання щодо ринкового тарифоутворення на ринку природного газу.

  • Кабінет міністрів планує на період карантину або до кінця опалювального сезону запровадити державне регулювання тарифів на газ.
  • У січні 2021 року «Нафтогаз» встановив ціну на природний газ для побутових клієнтів на рівні 7,22 гривні за кубометр з ПДВ і без урахування вартості доставки.
  • Нацкомісія з комунальних послуг підвищила тарифи на тепло для населення — подекуди на 50%.
  • 11 січня Шмигаль повідомив, що Кабінет міністрів підготував два шляхи для вирішення ситуації з підвищенням тарифів на газ і електроенергію.