Антимонопольний комітет порушив справи проти 6 газзбутів через завищену ціну на газ для населення

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Антимонопольний комітет України відкрив провадження проти шести газопостачальних компаній через завищені ціни на газ для населення.

Про це повідомили у пресслужбі АМКУ.

«Дії ТОВ «Київоблгаз збут», ТОВ «Житомиргаз збут», ТОВ «Чернігівгаз збут», ТОВ «Черкасигаз збут», ТОВ «Уманьгаз збут» і ДП «КиївГазЕнерджі» містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку», — йдеться в повідомленні.

В АМКУ уточнили, що тарифи цих компаній на природний газ для населення з листопада 2020 року до січня 2021-го перевищували ціни їхніх конкурентів на ринку в середньому до 40%.

«Ціна газу в «Київоблгаз збуті» була вищою за ціну, запропоновану «Нафтогаз України», на 2,54 гривні за 1 кубометр (38,52%). А різниця з цінами ТОВ «Мегаватт енерго» взагалі становила аж 43,41%: ця компанія пропонувала населенню куб газу дешевше на 2,76 гривні», — розповіли в комітеті.

Як зазначається, подібні факти виявили й в інших регіонах України, наразі територіальні відділення комітету завершують перевірку.

  • Від 1 серпня в Україні запрацював ринок газу для населення. Відтепер споживачі самі можуть обирати постачальника палива.
  • У січні 2021 року «Нафтогаз» підвищив ціну на природний газ до 7,22 гривні за кубометр з ПДВ і без урахування вартості доставки. Попередня ціна становила 6,33 гривні. Підвищення регулятор обґрунтував значним зниженням обсягів виробництва тепла, підвищенням заробітної плати для співробітників ТЕЦ, зростанням цін на вугілля та газ і збільшенням витрат на послуги з розподілу газу.
  • Кабінет міністрів вирішив на період карантину або до кінця опалювального сезону запровадити державне регулювання тарифів на газ. Вартість кубометра газу становитиме 6,99 гривні.
  • Тим часом низкою українських міст прокотилася хвиля протестів. Так, на Буковині протестувальники перекрили трасу державного значення Чернівці — Житомир, а в самому Житомирі після мітингу люди увірвалися до приміщення обласної ради. Також протестували на Закарпатті, у Харківській, Миколаївській, Дніпропетровській та Полтавській областях.