Антимонопольний комітет перевірить підвищення тарифів на доставку газу населенню

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Антимонопольний комітет перевірить підвищення тарифів на доставку газу населенню

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Антимонопольний комітет перевірить обґрунтованість підвищення цін на доставку газу.

Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

У комітеті заявили, що тарифи з доставки газу належать до компетенції Нацкомісії з регулювання сфери енергетики та комунальних послуг. «Саме комісія затверджує тарифи на послуги розподілу газу кожному окремому облгазу (який, в свою чергу, є суб’єктом природної монополії в окремо взятому регіоні) незалежно від того, кому він належить», — повідомили в АМКУ.

Комітет нагадав, що впродовж липня — грудня 2020 року тарифи на газорозподіл зросли у всіх областях країни.

«Обґрунтованість та прозорість формування такого тарифу буде вивчена Антимонопольним комітетом вже найближчим часом. У разі виявлення порушень Комітет змусить регулятора виправити ситуацію», — заявили в комітеті.

Також в АМКУ заявили, що вбачають ознаки домінування групи «Регіональної газової компанії» на ринку природного газу. «Дії цієї групи, а саме в них ціни на газ найвищі серед усіх постачальників, ретельно вивчаються Комітетом. Голова АМКУ Ольга Піщанська доручила регіональним відділенням Комітету провести поглиблене дослідження ринку постачання природного газу на предмет дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції», — йдеться у повідомленні.

  • У грудні премʼєр-міністр Денис Шмигаль доручив Міненерго разом з Антимонопольним комітетом перевірити обґрунтованість цін на газ від приватних постачальників. Він закликав українців вибирати як постачальника газу «Нафтогаз», оскільки у нього найнижчі ціни.
  • У січні 2021 року «Нафтогаз» встановив ціну на природний газ для побутових клієнтів на рівні 7,22 гривні за кубометр з ПДВ і без урахування вартості доставки.
  • Нацкомісія з комунальних послуг підвищила тарифи на тепло для населення — подекуди на 50%.
  • 11 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет міністрів підготував два шляхи для вирішення ситуації з підвищенням тарифів на газ і електроенергію.