Кабінет міністрів запровадив державне регулювання ціни на природний газ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Кабінет міністрів вніс природний газ до переліку соціально значущих товарів, вартість яких регулює держава.

Відповідна постанова опублікована на Урядовому порталі.

Згідно з документом, з 1 лютого на період дії карантину, запровадженого для боротьби з коронавірусом, але не довше ніж до 31 березня, постачання природного газу буде здійснюватися за ціною, що не може перевищувати граничну ціну, встановлену урядом.

Також зазначається, що граничною є ціна в 6,99 гривні за кубометр газу (з урахуванням податку на додану вартість та плати за транспортування магістральними газопроводами до внутрішніх точок виходу з газотранспортної системи).

Список соціально значущих товарів затвердили 22 квітня 2020 року на тлі пандемії коронавірусу. До нього входять гречка, борошно, масло, хліб, яйця, низка медичних препаратів, медичні маски та інші засоби індивідуального захисту.

  • У січні 2021 року «Нафтогаз» підвищив ціну на природний газ до 7,22 гривні за кубометр з ПДВ і без урахування вартості доставки. Попередня ціна становила 6,33 гривні. Підвищення регулятор обґрунтував значним зниженням обсягів виробництва тепла, підвищенням заробітної плати для співробітників ТЕЦ, зростанням цін на вугілля та газ і збільшенням витрат на послуги з розподілу газу.
  • Кабінет міністрів вирішив на період карантину або до кінця опалювального сезону запровадити державне регулювання тарифів на газ. Вартість кубометра газу становитиме 6,99 гривні.
  • Тим часом низкою українських міст прокотилася хвиля протестів. Так, на Буковині протестувальники перекрили трасу державного значення Чернівці — Житомир, а в самому Житомирі після мітингу люди увірвалися до приміщення обласної ради. Також протестують на Закарпатті, у Харківській, Миколаївській, Дніпропетровській та Полтавській областях.