З Північної Кореї втік ще один дипломат. Це може свідчити про поступове віддалення еліти від диктатора Кім Чен Ина

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
З Північної Кореї втік ще один дипломат. Це може свідчити про поступове віддалення еліти від диктатора Кім Чен Ина

The Asahi Shimbun / Contributor / Getty

З Північної Кореї втік дипломат — один з багатьох, які останніми роками подалися шукати політичного притулку за кордоном. Тенденція може свідчити про поступове віддалення еліти від лідера Кім Чен Ина.

Про це повідомляє The Guardian.

Втікач Рю Гун Ву очолював посольство в Кувейті — одній з ключових країн, що постачають КНДР іноземну валюту. Північнокорейський режим надсилає тисячі своїх робітників до цієї близькосхідної держави — вони працюють переважно на будівництві.

Рю був послом у Кувейті з 2017 року, відколи з країни вислали його попередника. У вересні 2020 він втік — через кілька місяців після втечі свого колеги Йо Сан Гіла, який очолював посольство КНДР в Італії. Обидва ексдипломати нині живуть у Південній Кореї.

Подробиці втечі розкрив колишній заступник посла КНДР у Великій Британії Те Йон Хо, який ще у 2016 році подався до Південної Кореї та був обраний членом парламенту у 2020-му.

За словами політика, Рю є зятем одного з високопосадовців Трудової партії КНДР, який відповідає за таємну скарбницю правлячої родини Кімів. Цю установу називають у пресі «Кімната 39».

Розвідка Південної Кореї не коментує ситуацію зі втікачем.

Колишній північнокорейський дипломат, а нині член парламенту Південної Кореї Те вважає, що регулярні втечі посадовців можуть означати, що еліта КНДР, яка забезпечує правління Кім Чен Ина, поступово, але впевнено віддаляється від нього.

За словами Те, його підбили до втечі нові знання про оточуючий світ, яких він набув на дипломатичний службі. Він та його родина розчарувалися в ідеології КНДР і вирішили дати свободу своїм дітям. Ексдипломат також закликав до втечі інших чиновників.

«Я хотів би довести до відома своїх колег, які працюють по всьому світі, й еліт Північної Кореї, що існує альтернатива Північній Кореї — двері відкриті», — сказав він.