Роками до північних берегів Японії прибивало човни з мерцями з КНДР. Цьому знайшли правдоподібне пояснення

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Роками до північних берегів Японії прибивало човни з мерцями з КНДР. Цьому знайшли правдоподібне пояснення

Скриншот / CNN

Вже довгий час на північному узбережжі Японії спостерігають страхітливу картину: хвилі прибивають до берега риболовецькі човни з Північної Кореї, у яких лежать мертві люди. Нещодавно дослідники знайшли найбільш ймовірну причину цього явища, яке до того ніхто не міг пояснити.

Про це повідомляє CNN.

Японія намагалась пояснити явище «кораблів-привидів» несприятливими погодними умовами, але поява нових човнів, їхніх уламків, тіл і скелетів людей була аж надто регулярною. Найбільше їх було в 2017 році — тоді нарахували близько сотні риболовецьких човнів і 35 мерців.

Al Jaseera / Youtube

Потім кількість тіл громадян КНДР скоротилась, проте уламки човнів і досі знаходять на берегах. Відстань між цим регіоном Японії та КНДР складає при цьому понад тисячу кілометрів. Човни належали риболовецькому флоту режиму Пхеньяну.

Нещодавно дослідники з кількох міжнародних організацій пов’язали це страхітливе явище з подіями у Жовтому морі між КНДР та Китаєм.

Оскільки в 2017 році до режиму диктатора Кім Чен Ина застосували торгові санкції з подачі ООН, закупівля морепродуктів у КНДР або вилов у її акваторії заборонені. За допомогою супутникового відстеження руху суден у регіоні дослідники виявили, що причиною страхітливого явища може бути китайський риболовецький флот.

Китай масово виловлює морепродукти в територіальних водах сусідньої країни та витісняє звідти, власне, північнокорейських рибалок. Бідніше оснащені та слабкіше підготовлені, ці рибалки не можуть протистояти китайському флоту й відпливають працювати у територіальні води сусідніх Росії та Японії.

До того ж чималий розмір риболовецького флоту КНДР становить лише третину від розміру китайського. Ймовірніше за все, погано оснащені північнокорейські човни не придатні до далеких запливів, і тому губляться разом з екіпажем у морі.

Al Jaseera / Youtube

Наразі достеменно не відомо, на яких підставах китайські рибалки працюють у водах КНДР. Вони можуть як відтісняти сусідніх рибалок силою, так і викуповувати право на вилов у Пхеньяну. Обидва варіанти заборонені міжнародним правом.

У 2018 році ООН заявляла, що країна заробила на продажу права на вилов морепродуктів близько $120 млн.

За даними розслідування, китайські рибалки полюють на літаючих кальмарів та виловлюють їх удвічі більше за Японію та Південну Корею разом узяті. Зазначається, що це найбільший тіньовий вилов за всю історію незаконного вилову риби у водах іноземних держав.

За даними дослідження, у цій історії мають місце не лише порушення міжнародного права та трагічна доля рибалок з Північної Кореї, а й екологічний аспект — масштаби вилову летючих кальмарів можуть поставити під загрозу стабільність морської екосистеми в регіоні.