Північна Корея в обхід санкцій заробляє мільйони на торгівлі надважливим ресурсом — піском

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Північна Корея в обхід санкцій заробляє мільйони на торгівлі надважливим ресурсом — піском

Linh Pham / Getty Images

Північну Корею давно підозрюють у торгівлі в обхід санкцій ООН, які забороняють мати справу з цією тоталітарною державою через її ядерні програми. Але якщо раніше було відомо про таємну торгівлю вугіллям, зброєю, наркотиками та вимираючими видами тварин, то останні спостереження виявили, що країна ще й заробляє на продажу піску.

Про це повідомляє CNN.

Пісок — один з найважливіших ресурсів цивілізації. Він використовується для виробництва бетону, скла, мікросхем. Щороку людство споживає понад 50 млрд тонн піску.

Північна Корея, чиї можливості торгувати зі світом обмежені міжнародними санкціями, використовує для продажу цього важливого ресурсу маніпуляції на морі.

З початку 90-х років Пхеньян легально торгував піском з найближчими сусідами. Зокрема північнокорейський пісок у великих об’ємах купували Південна Корея та Китай. Після накладання санкцій торгівля офіційно припинилась.

Торгівля в обхід заборон відбувається наступним чином: товар перекидають з корабля на корабель, використовуючи для цього судна інших держав так, щоб врешті неможливо було визначити походження товару.

Але останні спостереження виявили, що в операціях з піском задіяні не малі та маневрені кораблі, а сотні важких суден.

Супутникове спостереження показало гори піску під баржами і земснарядами, які працюють біля північнокорейського узбережжя. Потім цей пісок, завантажений на майже три сотні кораблів без ідентифікаційних номерів, безслідно зникає у китайських портах.

C4ADS

Торік Китай — найбільший споживач піску в світі — розпочав кампанію проти пісочної контрабанди, і лише у жовтні розкрив діяльність близько 90 груп, у яких вилучили майже 3 млн кубометрів піску вартістю $251 млн.

При цьому Пекін заявив, що не порушує міжнародні санкції та не купує ресурси в Пхеньяна. Сам Пхеньян ніяк не коментує обвинувачення в незаконній торгівлі піском і взагалі розглядає санкції як ворожий акт.

Аналітики з американської організації Center for Advanced Defense Studies вважають, що Північна Корея продала право на видобуток піску китайським компаніям, які транспортують сировину на власних кораблях без ідентифікації.

Проте можливий інший варіант — Пхеньян просто розширює свій порт в місті Хеджу, а Китай забирає собі пісок у якості оплати послуг.

Наразі північнокорейські махінації з піском можна вважати унікальними, адже зберігати таємницю при залученні такої кількості суден та людей протягом багатьох років майже неможливо.

Як повідомляє ООН, лише торік Пхеньян заробив на нелегальній торгівлі піском $22 млн.