Китай запропонував Північній Кореї допомогу в боротьбі з коронавірусом. Але офіційно там немає хворих

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Китай запропонував Північній Кореї допомогу в боротьбі з коронавірусом. Але офіційно там немає хворих

Steve Barker / Unsplash

Президент Сі Цзіньпін запропонував лідеру Північної Кореї Кім Чен Ину допомогу в боротьбі з епідемією коронавірусу. Офіційно в КНДР немає жодного підтвердженого випадку зараження на COVID-19.

Про це пише BBC.

У своєму повідомленні китайський президент подякував Кім Чен Ину за підтримку під час спалаху епідемії в Китаї і висловив «особисту зацікавленість ситуацією з пандемією і здоровʼям людей» в Північній Кореї.

Сі Цзіньпін додав, що Пекін «готовий і надалі надавати допомогу [Північній Кореї] в рамках своїх можливостей у боротьбі проти COVID-19».

Водночас, уряд КНДР стверджує, що в країні немає жодного підтвердженого випадку інфікування коронавірусом.

BBC пише, що країна першою припинила туризм у звʼязку з епідемією. Там закрили кордони у третій тиждень січня.

  • Лідер КНДР не зʼявлявся на публіці з 11 квітня. Видання Daily NK повідомило, що Кім Чен Ину 12 квітня зробили операцію, повʼязану з серцево-судинною системою. Пізніше CNN повідомив, що США перевіряють дані розвідки про те, що стан здоровʼя Кім Чен Ина нібито погіршився після хірургічної операції.
  • На тлі цих повідомлень японська газета Yomiuri написала, що Північна Корея з кінця минулого року на випадок екстрених ситуацій готує на зміну Кім Чен Ину його молодшу сестру Кім Е Чжон.
  • Напередодні відомий північнокорейський перебіжчик Чі Сон Хо, який нещодавно отримав місце в парламенті Південної Кореї, стверджував, що на 99% впевнений у смерті Кім Чен Ина.
  • Наступного дня після першої публічної появи Кім Чен Ина на кордоні між двома Кореями сталася перестрілка. За висновком військових, які вивчають обставини інциденту, постріли з північнокорейської сторони — це не навмисна провокація, оскільки у них на той час відбувалася зміна варти.