Розвідка Південної Кореї: Глава КНДР Кім Чен Ин делегував частину повноважень сестрі, «аби знизити стрес»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Розвідка Південної Кореї: Глава КНДР Кім Чен Ин делегував частину повноважень сестрі, «аби знизити стрес»

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин делегував частину обовʼязків своїм помічникам, в тому числі сестрі Кім Йо Чжон, яка наразі очолює партійний відділ пропаганди. Про це на брифінгу заявила розвідка Південної Кореї, повідомляє BBC.

За повідомленнями розвідки, Кім як і раніше зберігає «абсолютну владу», але делегував різні напрями політики іншим, щоб знизити рівень стресу. Йо Чжон тепер буде керувати «спільними справами держави».

Кім Йо Чжон — молодша сестра Кім Чен Ина. Її точний вік невідомий, за різними даними, вона народилася у 1987, 1988 або 1989 році. Із першого дня правління брата вона була поруч з ним. Їхні дружні і довірливі взаємини, найімовірніше, завʼязалися ще наприкінці 1990-х. Тоді вони разом навчалися в приватній школі у Швейцарії та жили в ізоляції — в окремому будинку під охороною.

Jorge Silva / Pool via Bloomberg

Уперше північнокорейські медіа офіційно згадали Кім Йо Чжон у березні 2014 року, коли вона супроводжувала брата під час виборів до Верховних народних зборів — найвищого законодавчого і представницького органу КНДР. А через рік вона вже де-факто стала головою партійного відділу пропаганди й агітації. Її головне завдання на цій посаді — піар Кім Чен Ина і керівної партії всередині країни та за кордоном.

Останніми роками Кім Йо Чжон стала найближчою помічницею брата — по суті, його правою рукою. Вона постійно супроводжує Кім Чен Ина на зустрічах зі світовими лідерами. А в лютому 2018 року Кім Йо Чжон була присутня на церемонії відкриття Зимової олімпіади в Пхенчхані — уперше після Корейської війни член правлячої сімʼї Кім відвідав Південну Корею.

Єдина темна пляма в політичній карʼєрі Кім Йо Чжон — провал переговорів із Дональдом Трампом у Вʼєтнамі в березні 2019 року, відповідальність за який Кім Чен Ин поклав на свою сестру і навіть виключив її з політбюро. Але це не означає, що Кім Йо Чжон назавжди потрапила в неласку. Із березня 2020 року вона робить публічні міжнародні заяви від імені керівництва Північної Кореї, а також її відновили на посаді в політбюро.

  • У квітні цього року, коли Кім Чен Ин зник з поля зору державних медіа і зʼявилися чутки про його хворобу чи смерть, японська газета Yomiuri з посиланням на власні джерела назвала Кім Йо Чжон наступницею диктатора.
  • У червні видання Reuters повідомляло, що Чжон очолила агресивну кампанію проти Південної Кореї.