Корея пішла на поступки КНДР у конфлікті, який призвів до розриву зв’язків і військових погроз

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Корея пішла на поступки КНДР у конфлікті, який призвів до розриву зв’язків і військових погроз

Korea Now / YouTube

Корея пішла на поступки КНДР, яка вимагала заборонити біженцям на Півдні відправляти на Північ агітацію, гроші та флешки з кіно на повітряних кулях. Раніше Пхеньян погрожував через це Сеулу розривом зв’язків та війною.

Про це повідомляє Reuters.

Сеул відкликав ліцензії двох громадських організацій біженців, щоб вони не змогли збирати кошти на свої акції з відправлення плакатів та листівок, які викривали тоталітарний устрій КНДР, однодоларових банкнот, їжі, ліків, радіостанцій, флешок і карт пам’яті з корейським кіно і телешоу.

Раніше уряд Кореї звертався до організацій біженців з КНДР із проханням припинити свою діяльність, яка підриває спроби примирення та об’єднання держав, але вони проігнорували прохання.

Тоді Міністерство об’єднання, яке відповідає за зв’язки з КНДР, анулювало ліцензії організаціям «Бійці за вільну Північну Корею» та Kuensaem, яка займається освітою для біженців.

«Поширення цими групами листівок і товарів на Північ серйозно ускладнювало урядову політику з об’єднання та намагання її реалізувати, ставило під загрозу життя та безпеку мешканців прикордонних територій та створювало напругу», — заявили у міністерстві.

Без ліцензії громадської організації ці дві групи біженців не зможуть отримати податкові пільги чи займатися фандрайзингом, проте все ще можуть отримувати пожертви. У відповідь на рішення міністерства ці групи, а також низка правозахисних ініціатив, звинуватили уряд у спробі заглушити голоси людей, критичних до КНДР та її політики.

«Уряд укотре продемонстрував використання законодавчих та адміністративних заходів для тиску на ГО заради політичного порядку денного: дружніх відносин з Північною Кореєю», — йдеться у спільній заяві груп біженців, яку направили до ООН.

Як повідомляє Korea Now, за останні 10 років біженці робили щонайменше 750 запусків повітряних куль з агітацією та продуктами. Лише цього року вони доставили на Північ близько 30 млн листівок.