Нацгвардійці США два тижні охороняли Капітолій і спали в його приміщеннях. Після інавгурації їх перевели відпочивати в гараж

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Нацгвардійці США два тижні охороняли Капітолій і спали в його приміщеннях. Після інавгурації їх перевели відпочивати в гараж

World Central Kitchen / Twitter

Військові Національної гвардії США протягом двох тижнів несли посилену службу в Капітолії після штурму будівлі прибічниками Дональда Трампа 6 січня. Вони відпочивали в приміщеннях Капітолія, але наступного дня після інавгурації Джо Байдена їх неочікувано перемістили до холодного паркінгу в сусідній будівлі.

Про це пише Politico.

Військових перемістили до підземного гаража з єдиним туалетом за запитом поліції Капітолія, оскільки конгресмени повернулися до роботи. Люди в формі почали заважати, хоча члени Сенату й Палати представників напередодні радо їх зустрічали, робили спільні селфі, тисли їм руки та дякували за службу.

Як розповіли солдати, їх перемістили без пояснень, і вони опинилися без опалення, розеток, інтернету та інших належних умов для відпочинку. На 5 тисяч військових був лише один туалет з двома кабінами, а гараж був наповнений вихлопними газами, оскільки його активно використовували.

Температура повітря у Вашингтоні в цей день не досягала й 5 градусів тепла. Деякі солдати назвали подібне поводження після днів посиленої служби «зрадою». Також поліція Капітолія попросила перенести командні центри до навколишніх готелів. Солдати були змушені відпочивати після 12-годинних змін в холодному гаражі або ж на вулиці.

Військові припускають, що хтось міг поскаржитися на відсутність у них масок, адже це ставить під загрозу здоров’я конгресменів. Однак солдати мали щодо цього чіткі розпорядження і не порушували масковий режим.

Повідомлення про умови утримання нацгвардійців викликали обурення серед конгресменів з обох партій. Низка демократичних і республіканських законотворців виступила з заявами про неприйнятність такого поводження з військовими, які захищали порядок в Капітолії та охороняли церемонію інавгурації Байдена.

Після гнівних виступів конгресменів військовим дозволили повернутися для відпочинку до приміщень Капітолія. Поліція у своє виправдання заявила, що службові зміни нацгвардійців необхідно було знизити з 12 до 8 годин. Однак переміщення солдатів у гараж це ніяк не пояснювало.