Повернення у ВООЗ і кліматична угода. Байден підписав перші укази

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент США Джо Байден підписав перші 15 указів, з яких частина протокольні, а решта — скасування рішень Дональда Трампа.

Про це повідомляє Reuters.

Як і було анонсовано раніше, Байден зупинив вихід США зі Всесвітньої організації охорони здоровʼя, запустив ініціативу «100 днів у масках», яка зобовʼязує носити маски в усіх федеральних установах, і повернув країну в Паризьку кліматичну угоду (зобовʼязує США до 2025 року скоротити викиди парникових газів на 28%).

Також президент зупинив будівництво стіни на кордоні з Мексикою, розпочате Трампом, і скасував посилення міграційного контролю. Крім цього, скасовано заборону на вʼїзд у США для громадян семи мусульманських країн. Адміністрація посилить і програму DACA для іммігрантів, які приїхали у США в дитинстві.

Інші укази стосуються ліквідації приватних вʼязниць, податкових квот і вимог до державних закупівель, а також фінансової допомоги населенню (підготовка законопроєкту про виплати на загальну суму в $1,9 трильйона).

  • 20 січня Джо Байден і обрана віцепрезидент Камала Гарріс склали присягу — з цього моменту вони офіційно приступили до виконання своїх обовʼязків. Їхня команда озвучила пріоритетні плани — спочатку внутрішня політика, а до важливих міжнародних проблем повернуться трохи згодом.
  • Повний текст інавгураційної промови президента США Джо Байдена можна прочитати тут.