Суд відправив Нелю Штепу під нічний домашній арешт. Їй не могли обрати запобіжний захід понад рік

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Суд відправив Нелю Штепу під нічний домашній арешт. Їй не могли обрати запобіжний захід понад рік

Сергій Моргунов / «Бабель»

Орджонікідзевський райсуд Харкова відправив під нічний домашній арешт колишнього мера Слов’янська та чинного депутата міськради Нелю Штепу, обвинувачену в сепаратизмі. Запобіжний захід їй не могли обрати понад рік. Про це повідомляють Інтерфакс-Україна та «Ґрати».

Штепа перебуватиме під нічним домашнім арештом (з 22:00 до 5:00) до 19 березня. Вона просила суд не застосовувати до неї цілодобовий домашній арешт, тому що вдень «ходить на роботу».

Також суд вирішив завершити підготовче засідання і призначив слухання справи по суті на 28 січня.

Справа Штепи триває понад шість років, і суд у ній з різних причин постійно затягується. Справу розглядали вже кілька судів, проте або судді заявляють самовідвід, або їх відведення домагається захист.

У 2014 році суд заарештував Штепу, в 2017 році запобіжний захід змінили на цілодобовий домашній арешт. Його термін закінчився на початку 2018 року — з тих пір Штепа знаходиться на волі.

У жовтні 2019 року суд у Харкові продовжив підготовче засідання по справі Штепи. Обвинувачення просило суд допитати чотирьох свідків і знову призначити Штепі цілодобовий домашній арешт. У свою чергу адвокати Штепи також клопотали про допит своїх свідків. Але суд зміг почати розгляд тільки в лютому 2020 року — сторона захисту кілька разів переносила засідання.

  • До 2014 року Неля Штепа була мером Словʼянська Донецької області, її затримали 11 липня 2014 року — через кілька днів після того, як місто звільнили від сепаратистів і підняли прапор України. Штепу звинувачують у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України. В обвинувальному акті також зазначено, що Штепа висловлювала підтримку сепаратистам, що призвело до окупації Словʼянська з 12 квітня до 5 липня 2014 року. За словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів.
  • Сама Штепа каже, що закликала Путіна увійти в Словʼянськ під загрозою бойовиків, у полоні яких її начебто били, а інтервʼю для російських ЗМІ вона давала «під дулом автомата».
  • У 2019 році Європейський суд з прав людини визнав скаргу Штепи небезпідставною і зобовʼязав Україну виплатити їй €3,6 тисячі.
  • У 2020 році на місцевих виборах Штепа балотувалася на пост мера Словʼянська, але програла. Натомість вона пройшла до міської ради від «Партії миру і розвитку». Але згодом політсила виключала її зі своїх рядів і має намір позбавити її депутатського мандата, хоча, згідно із законодавством, це можна буде зробити тільки через рік.