Ексмер Словʼянська Неля Штепа виграла суд проти України в ЄСПЛ

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Ексмер Словʼянська Неля Штепа виграла суд проти України в ЄСПЛ

Марієнко Андрій / УНІАН

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав скаргу колишнього мера Словʼянська Нелі Штепи небезпідставною і зобовʼязав Україну сплатити їй €3,6 тис., з яких €2,6 тис. — моральна компенсація, а €1 тис. — оплата судових витрат.

Таке рішення ухвалив ЄСПЛ у четвер, повідомив theБабелю адвокат Штепи Олександр Шадрін.

«Так, це правда. В результаті судової реформи, яка проводилася, внаслідок того, що довго не призначалися судді суду першої інстанції. Європейський суд навіть зазначив, що прострочення по два-три тижні — це вже порушення. Кадровий колапс у справах у судах, велике завантаження у справах про права людини, кадровий дефіцит призводять до порушення строків, і звичайно, суди довше тримають під вартою без будь-якого обґрунтування, для цього і не розглядають справи в розумні строки», — повідомив Шадрін.

Штепа звернулася до ЄСПЛ через затягнуті строки розгляду справи, також вона заявила про «неналежне фізичне і психологічне ставлення» до неї під час утримання під вартою. Штепа скаржилася на погані умови утримання, відсутність доступу до необхідного медичного обслуговування та упереджене рішення стосовно довічного вироку.

У свою чергу, у заяві Європейського суду з прав людини підтвердили, що під час розгляду справи Штепи в українському суді було порушено право підозрюваної на оперативне ухвалення вироку, оскільки кожне засідання суду проводилося з перервою у два-три тижні, не дивлячись на те, що національні суди повинні бути зацікавлені у швидкому розгляді справ.

«Суд часто виявляв порушення пункту 3 статті 5 Конвенції у справах проти України, виходячи з того, що навіть при тривалих періодах увʼязнення національні суди посилалися на ту ж сукупність підстав протягом усього часу тримання під вартою. Особливу увагу слід звернути на висновок Суду стосовно того, що національні суди повинні керувати своїми провадженнями таким чином, щоб вони були оперативними та ефективними», — йдеться в повідомленні ЄСПЛ.

У чому звинувачують Штепу?

До 2014 року Неля Штепа була мером Словʼянська Донецької області, її затримали 11 липня 2014 року — через кілька днів після того, як місто звільнили від сепаратистів та підняли прапор України. Штепу звинувачують у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України.

Ексмера звинувачують у проведенні незаконного соцопитування з питання федералізації, а також у тому, що вона не сприяла звільненню захопленого будівлі міськвідділу міліції, де зберігалося 479 одиниць табельної зброї, і в інтервʼю ЗМІ закликала не звільняти будинок.

В обвинувальному акті також зазначено, що Штепа висловлювала підтримку сепаратистам, що призвело до окупації Словʼянська з 12 квітня до 5 липня минулого року. За словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів.

Сама Штепа каже, що закликала Путіна увійти в Словʼянськ під загрозою терористів, у полоні в терористів її били, а інтервʼю для російських ЗМІ давала «під дулом автомата». 20 вересня 2017 року Штепу перевели з СІЗО під домашній арешт.