Суд у справі екс-мера Словʼянська Нелі Штепи перенесли. Жінку госпіталізували через серцеву недостатність

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Суд у справі екс-мера Словʼянська Нелі Штепи перенесли. Жінку госпіталізували через серцеву недостатність

Facebook / Alex Chehov

Орджонікідзевський районний суд міста Харкова переніс засідання у справі екс-мера Словʼянська Донецької області Нелі Штепи через її госпіталізацію. Про це стало відомо від її адвоката Олександра Тананакіна, повідомляє DonPress.

За словами адвоката, вночі у 56-річної Штепи сталося загострення хронічної хвороби серця, через що її довелося ушпиталити. Тананакін зауважив, що суд перенесли на 12 березня. Це буде підготовче засідання в звʼязку зі зміною суддівської колегії. Прокуратура має запропонувати розглянути питання про обрання для Нелі Штепи запобіжного заходу.

За що судять Штепу?

Колишнього мера Словʼянська Донецької області затримали 11 липня 2014 року — через кілька днів після того, як місто звільнили від сепаратистів і підняли прапор України. Нелю Штепу звинувачують у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України.

Штепу звинувачують у проведенні незаконного соцопитування з питання федералізації, а також у тому, що вона не сприяла звільненню захопленої будівлі міськвідділу міліції, де зберігалося 479 одиниць табельної зброї, і в інтервʼю ЗМІ закликала не звільняти будівлю.

В обвинувальному акті також зазначено, що Штепа висловлювала підтримку сепаратистам, що призвело до окупації Словʼянська з 12 квітня до 5 липня минулого року. Крім того, за словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів.

Сама Штепа каже, що закликала Путіна увійти в Словʼянськ під загрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтервʼю для російських ЗМІ давала «під дулом автомата». Їй загрожує довічне увʼязнення.

Суд у цій справі триває з жовтня 2014 року і з різних причин постійно затягується. Справу розглядали вже кілька судів, проте то судді заявляють самовідводи, то їх відведення домагається захист. Спочатку Штепу тримали в СІЗО, але у вересні 2017 року Ленінський районний суд Харкова відправив її під домашній арешт. Два попередні засідання в Орджонікідзенському суді — в червні і серпні — не відбулися через неявку до суду представників захисту.