Обвинувачена в сепаратизмі Неля Штепа стала депутаткою у Слов’янську

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Обвинувачена в сепаратизмі Неля Штепа стала депутаткою у Слов’янську

Сергій Моргунов / «Бабель»

Колишня очільниця Словʼянська й обвинувачена в посяганні на територіальну цілісність України Неля Штепа обрана депутатом міської ради.

Про це свідчать дані результатів голосування.

До міської ради Слов’янська проходять партії «Опозиційна платформа — За життя» (38,06%), «Опозиційний блок» (16,35%), «Слуга народу» (16,12%), «Партія миру і розвитку» (12,78%), «Наш край» (9,36%) та «Європейська солідарність» (6,05%).

Штепа потрапила до міськради разом із ще чотирма депутатами від «Партії миру і розвитку».

Зазначимо, також Штепа балотувалася на посаду мера Слов’янська, проте їй не вистачило голосів, щоби пройти до другого туру — за посаду боротимуться чинний мер від «Опозиційного блоку» Вадим Лях та кандидат від ОПзЖ Павло Придворов.

  • До 2014 року Неля Штепа була мером Словʼянська Донецької області, її затримали 11 липня 2014 року — через кілька днів після того, як місто звільнили від сепаратистів і підняли прапор України. Штепу звинувачують у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей) і ч. 1 ст. 258—3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України. В обвинувальному акті також зазначено, що Штепа висловлювала підтримку сепаратистам, що призвело до окупації Словʼянська з 12 квітня до 5 липня 2014 року. За словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів.
  • Сама Штепа каже, що закликала Путіна увійти в Словʼянськ під загрозою бойовиків, у полоні яких її начебто били, а інтервʼю для російських ЗМІ вона давала «під дулом автомата». 20 вересня 2017 року Штепу перевели із СІЗО під домашній арешт.
  • Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав скаргу колишнього мера Словʼянська Нелі Штепи небезпідставною і зобовʼязав Україну виплатити їй €3,6 тисячі.