Неля Штепа не проходить у другий тур виборів мера Слов’янська, але може стати депутатом. Її обігнали кандидати від ОПзЖ і «Опоблоку»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Неля Штепа не проходить у другий тур виборів мера Слов’янська, але може стати депутатом. Її обігнали кандидати від ОПзЖ і «Опоблоку»

Сергій Моргунов / «Бабель»

Колишня очільниця Слов’янська (Донецька область) Неля Штепа не проходить до другого туру виборів мера. За крісло очільника міста змагатимуться кандидати від «Опозиційної платформи — За життя» та «Опозиційного блоку».

Про це заявила глава Слов’янської територіальної виборчої комісії Надія Петрова, яку цитують місцеве видання «Карачун» і пресслужба ОПзЖ.

Петрова заявила, що станом на 16:00 оброблено 98% бюлетенів. Згідно з результатами голосування, на першому місці — кандидат від ОПзЖ Павло Придворов із 32% голосів, а на другому — чинний мер Вадим Лях з «Опоблоку» із 30,78% голосів.

«Після офіційного оголошення результатів виборів Словʼянська територіальна виборча комісія почне підготовку до проведення другого туру виборів», — зазначила Петрова.

«Карачун» повідомляє, що Штепа посіла третє місце – за неї проголосували, за попередніми даними, 16,48% виборців. При цьому видання додає, що Штепа отримає депутатський мандат у Слов’янській міськраді. Вона паралельно балотувалася в депутати ОТГ, очоливши список Партії миру і розвитку, за яку, згідно з даними ЗМІ, проголосували 11,83% виборців — це четвертий результат.

  • До 2014 року Неля Штепа була мером Словʼянська Донецької області, її затримали 11 липня 2014 року — через кілька днів після того, як місто звільнили від сепаратистів і підняли прапор України. Штепу звинувачують у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України. В обвинувальному акті також зазначено, що Штепа висловлювала підтримку сепаратистам, що призвело до окупації Словʼянська з 12 квітня до 5 липня 2014 року. За словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів.
  • Сама Штепа каже, що закликала Путіна увійти в Словʼянськ під загрозою бойовиків, у полоні яких її начебто били, а інтервʼю для російських ЗМІ вона давала «під дулом автомата». 20 вересня 2017 року Штепу перевели із СІЗО під домашній арешт.
  • Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав скаргу колишнього мера Словʼянська Нелі Штепи небезпідставною і зобовʼязав Україну виплатити їй €3,6 тисячі.