Нелю Штепу офіційно зареєстрували кандидаткою у мери Слов’янська

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Нелю Штепу офіційно зареєстрували кандидаткою у мери Слов’янська

Сергій Моргунов / «Бабель»

Колишню очільницю міста Слов’янськ у Донецькій області Нелю Штепу офіційно зареєстрували кандидаткою у мери.

Про це вона сама написала у своєму Facebook.

«Тепер офіційно, я є кандидатом на посаду Словʼянського міського голови від Партії Миру та Розвитку!» — повідомила Штепа.

Також вона оприлюднила фото свого кандидатського посвідчення. Зареєстрували її 21 вересня.

  • До 2014 року Неля Штепа була мером Словʼянська Донецької області, її затримали 11 липня 2014 року — через кілька днів після того, як місто звільнили від сепаратистів і підняли прапор України. Штепу звинувачують у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України.
  • В обвинувальному акті також зазначено, що Штепа висловлювала підтримку сепаратистам, що призвело до окупації Словʼянська з 12 квітня до 5 липня 2014 року. За словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів.
  • Сама Штепа каже, що закликала Путіна увійти в Словʼянськ під загрозою бойовиків, у полоні яких її начебто били, а інтервʼю для російських ЗМІ вона давала «під дулом автомата». 20 вересня 2017 року Штепу перевели з СІЗО під домашній арешт.
  • Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав скаргу колишнього мера Словʼянська Нелі Штепи небезпідставною і зобовʼязав Україну сплатити їй €3,6 тисячі.