Підозрювана в сепаратизмі Неля Штепа знову балотується в мери Слов’янська. Вона вже розвісила в місті білборди російською мовою

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Колишня чиновниця, яку підозрюють у сепаратизмі, Неля Штепа знову вирішила балотуватися в мери Слов’янська.

Про це повідомляє громадянська мережа ОПОРА.

Ще на початку серпня в інтерв’ю місцевому виданню Штепа підтвердила, що планує брати участь у місцевих виборах цієї осені разом із Партією миру та розвитку. Вона також розповіла, що політрада партії висунула її кандидатом на посаду міського голови.

За офіційними даними, така партія справді зареєстрована, але в Києві. Даних про наявність у неї осередків у Донецькій області чи Слов’янську немає. Водночас у місті вже з’явилися білборди зі Штепою і назвою цієї партії. Усі вони написані російською мовою.

ОПОРА

  • До 2014 року Неля Штепа була мером Словʼянська Донецької області, її затримали 11 липня 2014 року — через кілька днів після того, як місто звільнили від сепаратистів і підняли прапор України. Штепу звинувачують у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей) і ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або організації) Кримінального кодексу України.
  • В обвинувальному акті також зазначено, що Штепа висловлювала підтримку сепаратистам, що призвело до окупації Словʼянська з 12 квітня до 5 липня 2014 року. За словами прокурорів, Штепа сприяла організації та зміцненню незаконних блокпостів.
  • Сама Штепа каже, що закликала Путіна увійти в Словʼянськ під загрозою бойовиків, у полоні яких її начебто били, а інтервʼю для російських ЗМІ вона давала «під дулом автомата». 20 вересня 2017 року Штепу перевели з СІЗО під домашній арешт.
  • Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав скаргу колишнього мера Словʼянська Нелі Штепи небезпідставною і зобовʼязав Україну сплатити їй €3,6 тисячі.