Байден приїхав до Капітолія. Присягу він складе на родинній 127-річній Біблії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Байден приїхав до Капітолія. Присягу він складе на родинній 127-річній Біблії

Gage Skidmore / Flickr

Обраний президент США Джо Байден разом з обраною віцепрезиденткою Камалою Гарріс прибули після церковної служби до Капітолія на інавгурацію. Байден складе присягу на родинній Біблії, якій 127 років, Гарріс — на Біблії колишнього члена Верховного суду Тургуда Маршалла.

Про це йдеться у трансляції СNN. «Бабель» веде трансляцію з українським перекладом.

Байден до своєї промови готувався з листопада.

Останній його твіт присвячений дружині: «Я люблю тебе, Джилл, і я дуже вдячний за те, що ти будеш зі мною у майбутній подорожі».

З міркувань безпеки Гарріс буде супроводжувати на церемонії офіцер поліції Капітолію, який брав участь у розгоні нападників на Конгрес. Після штурму його призначили виконувачем обовʼязків заступника сержанта Палати представників.

На церемонію вже приїхали колишні президентські подружжя — Барак Обама з дружиною Мішель, Джордж Вокер Буш та Лора, а також родина Клінтонів — Білл та Гілларі.

Попередній президент країни Дональд Трамп захід демонстративно проігнорував. Уперше за 152 роки очільник Білого дому пропустив інавгурацію свого наступника. Трамп вилетів уранці 20 січня з Білого дому до Флориди, де розташований його маєток «Мар-а-Лаго». Від адміністрації Трампа на заході присутній його віцепрезидент Майкл Пенс з дружиною Карен.

Також 39-й президент Сполучених Штатів Джиммі Картер (96 років) заявив, що не братиме участі в інавгурації. Він є найстарішим з нині живих лідерів американської держави й наразі бореться з раком мозку і печінки. Більше живих колишніх президентів США не залишилось.

У будівлі Капітолія вже побачили Леді Гагу — вона виконає державний гімн.

Інавгурація триватиме майже півтори години. Західне крило Капітолія, де відбудеться захід, з міркувань безпеки і через коронавірусні обмеження відвідають приблизно 100 гостей, однак саму церемонію, як очікується, дивитимуться мільйони глядачів.