Сусіди Трампа з Мар-а-Лаго виступили проти його переїзду туди — «втратив на це законні підстави»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Сусіди Трампа з Мар-а-Лаго виступили проти його переїзду туди — «втратив на це законні підстави»

The White House / Flickr

Сусіди президента США Дональда Трампа по приватному курорту Мар-а-Лаго в місті Палм-Біч (штат Флорида) виступають проти його ймовірного переїзду туди після президенства. Вони планують юридично заборонити Трампу довго там перебувати.

Про це повідомляє The Washington Post.

Мешканці написали листа до мерії Палм-Біч, а також до Секретної служби США. Вони зазначили, що Трамп втратив своє законне право жити у Мар-а-Лаго у 1993 році — тоді він перетворив маєток з приватної резиденції на приватний клуб. Відповідно до угоди, членам клубу забороняється проводити понад 21 день на рік в гостьових апартаментах клубу і не можна залишатися там довше семи днів поспіль. Перш ніж підписати цей документ, представник Трампа запевнив міську раду на публічних зборах, що той не буде жити в Мар-а-Лаго.

Згідно з підрахунками The Washington Post, Трамп їздив в Мар-а-Лаго щонайменше 30 разів за час свого президентства і провів там не менше 130 днів.

Угода 1993 року про статус маєтку не єдиний документ, який викликає запитання про те, чи може Трамп на законних підставах проживати в Мар-а-Лаго. Він також підписав документ, що передає права на розвиток резиденції Національному фонду збереження історичної спадщини. Це некомерційна організація, яка займається порятунком історичних місць по всій країні. У рамках угоди Трамп погодився «назавжди» відмовитися від своїх прав на розвиток і забудову Мар-а-Лаго та використовувати його не як клуб.

Адвокат сусідів, які виступають проти переїзду Трампа, у листі зазначив, що владі міста варто сповістити президента про неможливість використовувати дім на території Мар-а-Лаго для постійного проживання. Це, на думку юриста, дозволить уникнути «незручної ситуації», в якій Трамп опиниться, якщо оселиться на курорті, а потім буде змушений його покинути. У документі також наголошується, що часті візити Трампа в Палм-Біч спричиняють затори.

У жовтні 2019 року видання The New York Times писало, що Трамп змінив постійне місце проживання. Згідно з документами, він переїхав з Trump Tower у Нью-Йорку до маєтку в Мар-а-Лаго. Імовірно, це сталося через податки — у Флориді немає податку на прибуток і спадщину.

Маєток Мар-а-Лаго називають «зимовим Білим домом», адже саме там Трамп найчастіше проводить вихідні та зимові канікули. Вартість маєтку перевищує $200 мільйонів.