Генеральна прокуратура Білорусі оголосила в міжнародний розшук опозиціонера Павла Латушка

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Генеральна прокуратура Білорусі надіслала до Інтерполу документи для оголошення в міжнародний розшук опозиціонера Павла Латушка.

Про це повідомили у пресслужбі відомства.

«Щодо Латушка в рамках кримінальної справи, розслідуваної головним слідчим управлінням Слідчого комітету, за санкцією прокурора обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту», — наголосили в Генпрокуратурі.

Як зазначається, опозиціонеру інкримінують скоєння низки злочинів, зокрема публічні заклики до захоплення державної влади з використанням засобів масової інформації або Інтернету (ч. 3 ст. 361), створення екстремістського формування або керівництво таким формуванням чи його структурним підрозділом (ч. 1 ст. 361-1) та змова або інші дії, вчинені для захоплення або утримання державної влади неконституційним шляхом (ч. 1 ст. 357) Кримінального кодексу Білорусі.

Сам Латушко у коментарі Tut.by назв рішення «політично вмотивованим» і запевнив, що закон у Білорусі «давно перестав існувати».

«Викликає жаль, що в Білорусі відбуваються реальні кримінальні злочини: людей вбивають, бʼють, піддають тортурам і сексуальному насильству, але проти осіб, винних у цьому, кримінальні справи не порушуються. А щодо тих осіб, які відкрито висловлюють протест проти масового порушення прав людини і репресій, кримінальні справи заводяться швидко і легко. Це те ж саме, що перевернути кримінальний кодекс догори ногами і почати читати його з останньої сторінки», — заявив він.