Білоруський опозиційний дипломат виїхав до Польщі для політичних зустрічей. У Лукашенка це назвали втечею

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Білоруський опозиційний дипломат виїхав до Польщі для політичних зустрічей. У Лукашенка це назвали втечею

Максим Шумілін, журнал «Большой»

Колишній посол Білорусі в Польщі та ексміністр культури, а нині член Координаційної ради опозиції Павло Латушко виїхав до Євросоюзу для зустрічей з польськими та литовськими політиками. Напередодні режим Лукашенка заявляв, що Латушко втік з Білорусі в багажнику автівки польського дипломата.

Про це повідомляє TUT.BY.

Наразі Латушко перебуває в Польщі, де збирається взяти участь у зустрічі економічних і політичних еліт країн Східної Європи.

«Я не раз брав участь у цьому величезному заході як посол Білорусі в Польщі… Я планую провести кілька зустрічей, зокрема в польському МЗС, уряді, з представниками білоруської діаспори», — сказав член Координаційної ради опозиції, який збирається інформувати польську владу про політичну ситуацію в Білорусі.

Після зустрічей в Польщі Латушко поїде до Литви, де планує зустрітися з представниками влади та членами Європарламенту.

Крім цього, він хоче обговорити проєкт Купалівського театру, який, можливо, відкриється в одній з країн ЄС. Латушко втратив посаду директора театру після того, як заявив про свою підтримку білоруської опозиції.

Напередодні провладні Telegram-канали Білорусі поширювали чутки про те, що колишній дипломат виїхав з країни таємно, а самопроголошений президент Олександр Лукашенко пригрозив йому відповідальністю.

«За законом він відповість, він перетнув червону лінію», — сказав Лукашенко в ефірі місцевого телебачення. Він додав, що Латушко всі свої посади «випрошував» особисто в нього, а підтримати опозицію вирішив, коли зрозумів, що «влада рухне».

Латушко спростував чутки про те, ніби його вивезли до Польщі в багажнику дипломатичному авто, і сказав, що виїхав на законних підставах і має відповідний штамп у паспорті.

Після усіх заходів і зустрічей ексдипломат хоче повернутися до Білорусі.