Протести в Білорусі: Координаційна рада намагається встановити контакт з Лукашенком, до діалогу закликала Росія

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президія Координаційної ради, створеної опозицією для передачі влади в Білорусі, виступила із заявою. Прихильники кандидата в президенти Світлани Тихановської заявили, що рада не ставить за мету змінити Конституцію і зовнішній курс країни, як говорив самопроголошений президент Олександр Лукашенко, а лише має намір подолати політичну кризу.

Про це повідомляють Інтерфакс-Україна та TUT.BY.

«Рада ставить собі за мету подолання політичної кризи в Республіці Білорусь та забезпечення згоди в суспільстві на підставі Конституції. Координаційна рада не ставить собі за мету зміну конституційного ладу і зовнішньополітичного курсу Білорусі», — заявила член ради Марія Колесникова.

Член ради Павло Латушко заявив, що з Адміністрацією Лукашенка намагалися вийти на звʼязок, але відповіді так і не отримали. Він сказав, що до діалогу з владою «закликала» і російська сторона. Він нагадав висловлювання голови МЗС РФ Сергія Лаврова про те, що вибори «пройшли неідеально».

«Ми, звичайно, помітили реакцію Євросоюзу, яка сьогодні була озвучена через керівників країн ЄС і голови МЗС РФ. Головне — невизнання виборів, введення санкцій. Реакцію Росії, яку озвучив міністр закордонних справ, який сказав, що вибори пройшли неідеально, ми теж помітили. Якраз російська сторона закликала нас до діалогу», — сказав він.

При цьому Латушко підкреслив, що «вирішити питання ми повинні самостійно — без участі іноземних представників».

Рада очікує, що діалог з Лукашенком найближчим часом відбудеться.