Глави країн-членів ЄС не визнали результати виборів у Білорусі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Глави країн-членів ЄС не визнали результати виборів у Білорусі

Carsten Koall / Getty Images

Лідери країн Європейського Союзну не визнали результати президентських виборів у Білорусі, які проходили 9 серпня. Про це повідомила канцлер Німеччини Ангела Меркель після проведення саміту, присвячеого політичній кризі в Білорусі, передає Focus.

«Голосування не було ні справедливим, ні вільним. Немає сумнівів у тому, що на виборах були масові порушення правил», — сказала Меркель.

Вона додала, що ЄС засуджує насильство на людьми, і наголосила, що всі увʼязнені повинні бути звільнені без будь-яких умов. Зазначимо, що у Білорусі правозахисники досі не можуть знайти ще 50 учасників акцій протесту.

Кореспондент BBC цитує у Twitter президента Європейської Ради Шарля Мішеля, який заявив, що ЄС введе санкції проти представників влади Білорусі, а також проти відповідальних за «шокуючі та неприйнятні» сцени насильства, повʼязані з «хибними виборами».

Жодних інших деталей про санкції поки немає.

Перед цим верховний представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко «не має демократичної легітимності». Під час засідання, що відбувалося в онлайн-форматі, лідери Євросоюзу дали зрозуміти, що не готові робити більш сміливі заяви на підтримку білоруської опозиції, оскільки побоюються втручання Москви.